Μπέρτραντ Ράσελ: Η άποψή του για τον Θεό

Μπέρτραντ Ράσελ: Η άποψή του για τον Θεό
Στα πλαίσια της στήλης μας που έχουν να κάνουν με τις επιστήμες, προσθέσαμε και τη φιλοσοφία διότι μας ενδιαφέρουν οι εμπεριστατωμένες απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων σε θέματα που αφορούν την ανθρωπότητα και διαμορφώνουν συνειδήσεις. 

Ο Μπέρτραντ Ράσελ/Bertrand Russell (1872-1970), ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός, ιστορικός, βραβευμένος με Νόμπελ (1950) για τη συνεισφορά του στον ανθρωπισμό και την ελευθερία της σκέψης.

Φυλακίστηκε για τη φιλειρηνική του δράση τον Α' Π.Π. Αντιτάχθηκε στον Χίτλερ, στον ολοκληρωτισμό του Στάλιν, στον πόλεμο του Βιετνάμ και στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Στο ολιγόλεπτο βίντεο/συνέντευξη που ακολουθεί και πραγματοποιήθηκε το 1959, απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα περί Θεού. Αν και μεγάλωσε με χριστιανικές αρχές, γρήγορα, στα 18 του, αποδόμησε τις θρησκείες μετά από μελέτη τριών ετών.

Αξίζει να σταθούμε σε μία φράση του:

Μου φαίνεται ότι είναι μια θεμελιώδης ατιμία, μια θεμελιώδης εξαπάτηση της διανοητικής ακεραιότητας, το να επιμένεις σε μία πίστη, επειδή νομίζεις ότι είναι χρήσιμη και όχι επειδή νομίζεις ότι είναι αληθινή. 

Απόλαυσε το βίντεο



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram