«Κινητή» εστία μικροβίων

Πόσα βακτήρια έχει το κινητό

Κανένας από εμάς δεν μπορεί να είναι 100% αποστειρωμένος και καθαρός· όλοι μας αγγίζουμε και μεταφέρουμε καθημερινά βρώμικα αντικείμενα και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Το πρόβλημα είναι ότι μιας και το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας, αναπόφευκτα μεταφέρουμε χιλιάδες βακτήρια σ' αυτό και στη συνέχεια πολλαπλασιασμένα τα μεταφέρουμε στον οργανισμό μας.

Μελέτες έδειξαν ότι το φαινομενικά πεντακάθαρο κινητό μας είναι πολύ πιο βρώμικο από άλλα αντικείμενα.  Συνολικά 25.107(!) Βακτήρια φωλιάζουν σε αυτό ανά τετραγωνική ίντσα. Παρακάτω ακολουθούν πέντε (5) αντικείμενα που σε σχέση με το κινητό μας μοιάζουν παράδεισος καθαριότητας.

1) Το κάθισμα της τουαλέτας έχει μόλις 1201 βακτήρια (ανά τετραγωνική ίντσα)

2) Ο πάγκος της κουζίνας, αυτός με τα ψίχουλα και τις πιτσιλιές του καφέ που φτιάξαμε το πρωί, φιλοξενεί μόνο 1.736 βακτήρια (ανά τετραγωνική ίντσα)

3) Το πιατάκι φαγητού του κατοικίδιου μας περιέχει 2.110 βακτήρια/ τ.ι.

4) Η μηχανή και τα κουμπιά του ΑΤΜ κουβαλάνε 4.500 βακτήρια / τ.ι.

5) Τα βακτήρια στο πόμολο της πόρτας φτάνουν τα 8.643/ τ.ι.

Και τα 5 αντικείμενα μαζί δεν ξεπερνάνε σε άθροισμα βακτηρίων αυτά που ζουν και βασιλεύουν στο κινητό μας!
 
Λύσεις που προτείνουμε! (Εμ, πως, θα σε αφήναμε έτσι;)
 
• Μια λύση θα ήταν να πλένουμε πιο συχνά και πιο τακτικά τα χέρια μας και να μην παρατάμε δεξιά και αριστερά το κινητό μας.

• Βέβαια, για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει και ο αποστειρωτής κινητών τηλεφώνων «phone sanitizer» που λειτουργεί με τη χρήση ακτινοβολίας UV.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram