Ένας απίστευτος διαδραστικός χάρτης που δείχνει 200.000 γαλαξίες

Περιηγηθείτε στο Σύμπαν με έναν νέο διαδραστικό χάρτη

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε από αστρονόμους του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με δεδομένα που εξάχθηκαν για δύο δεκαετίες από το Sloan Digital Sky Survey, επιτρέπει στο κοινό να βιώσει δεδομένα που προηγουμένως ήταν προσβάσιμα μόνο σε επιστήμονες.

Ο διαδραστικός χάρτης, ο οποίος απεικονίζει την πραγματική θέση και τα πραγματικά χρώματα 200.000 γαλαξιών, είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, όπου μπορείς επίσης να τον κατεβάσεις δωρεάν.

«Μεγαλώνοντας εμπνεύστηκα πολύ από εικόνες αστρονομίας, αστέρια, νεφελώματα και γαλαξίες, και τώρα είναι η ώρα μας να δημιουργήσουμε έναν νέο τύπο χάρτη για να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους», λέει ο δημιουργός του χάρτη Brice Ménard, καθηγητής στο Johns Hopkins. Και συνεχίζει: 

«Οι αστροφυσικοί σε όλο τον κόσμο αναλύουν αυτά τα δεδομένα εδώ και χρόνια, οδηγώντας σε χιλιάδες επιστημονικές εργασίες και ανακαλύψεις. Αλλά κανείς δεν αφιέρωσε χρόνο για να δημιουργήσει έναν χάρτη που να είναι όμορφος, επιστημονικά ακριβής και προσβάσιμος σε ανθρώπους που δεν είναι επιστήμονες. Στόχος μας εδώ είναι να δείξουμε σε όλους πώς μοιάζει πραγματικά το σύμπαν».

Το Sloan Digital Sky Survey είναι μια πρωτοποριακή προσπάθεια αποτύπωσης του νυχτερινού ουρανού μέσω ενός τηλεσκοπίου που εδρεύει στο Νέο Μεξικό. Νύχτα με τη νύχτα για χρόνια, το τηλεσκόπιο στόχευε σε ελαφρώς διαφορετικές τοποθεσίες για να συλλάβει αυτή την ασυνήθιστα ευρεία προοπτική.
Ο χάρτης, τον οποίο ο Ménard συνέταξε με τη βοήθεια του πρώην φοιτητή πληροφορικής του Johns Hopkins, Nikita Shtarkman, απεικονίζει ένα κομμάτι του σύμπαντος ή περίπου 200.000 γαλαξίες - κάθε κουκκίδα στον χάρτη είναι ένας γαλαξίας και κάθε γαλαξίας περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες. Ο Γαλαξίας μας (Milky Way) είναι απλώς μια από αυτές τις κουκκίδες, αυτή που βρίσκεται στο κάτω μέρος του χάρτη.

Η διαστολή του σύμπαντος συμβάλλει στο να γίνει αυτός ο χάρτης ακόμα πιο πολύχρωμος. Όσο πιο μακριά είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο κόκκινο φαίνεται. Η κορυφή του χάρτη αποκαλύπτει την πρώτη λάμψη ακτινοβολίας που εκπέμπεται αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Σε αυτόν τον χάρτη, είμαστε απλώς μια κηλίδα στο κάτω μέρος, μόνο ένα pixel. Και όταν λέω εμείς, εννοώ τον γαλαξία μας, τον Γαλαξία που έχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες», λέει ο Ménard. 

Δες παρακάτω τον εκπληκτικό χάρτη και κατέβασέ τον σε υπερ-υψηλή ανάλυση (2K, 4K ή 8K)

The map of the observable Universe
(Ο χάρτης του παρατηρήσιμου Σύμπαντος)


Πηγή κειμένουCosmoseduthess
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram