[Τι σημαίνει]: Stock Android

Τι είναι το  Stock Android

Το Stock Android είναι η καθαρή, μη τροποποιημένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος (OS) Android που αναπτύχθηκε από την Google. Είναι η έκδοση του Android που προέρχεται απευθείας από την Google και έχει σχεδιαστεί για να είναι καθαρή και απλή, χωρίς πρόσθετες τροποποιήσεις ή προσαρμογές από κατασκευαστές τηλεφώνων ή παρόχους.

Το Stock Android αναφέρεται συχνά ως «καθαρό Android» ή «vanilla Android» και χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Android, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Android One, το οποίο προσφέρει προσιτά smartphones με μια καθαρή εμπειρία Android.

Το Stock Android προσφέρει συνήθως μια απλουστευμένη διεπαφή χρήστη και είναι συχνά το πρώτο που λαμβάνει ενημερώσεις και επιδιορθώσεις ασφαλείας. Τείνει επίσης να έχει λιγότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές και bloatware, επιτρέποντας μια ταχύτερη και ομαλότερη εμπειρία χρήσης.

Πολλοί λάτρεις του Android προτιμούν το stock Android για την απλότητα και την έλλειψη περιττών χαρακτηριστικών ή bloatware. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες μπορεί να προτιμούν τις προσαρμογές και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που προσφέρονται από άλλες εκδόσεις του Android, όπως το One UI της Samsung ή το OxygenOS της OnePlus.

Ποια κινητά έχουν Stock Android; 
Η Google παράγει τα Pixel phones, τα οποία είναι τα προτεινόμενα κινητά με Stock Android, αλλά υπάρχουν και άλλες εταιρείες που προσφέρουν κινητά με Stock Android. Η Android One, πρωτοβουλία της Google, προωθεί τη χρήση Stock Android σε προσιτά κινητά, καθώς και ορισμένες εταιρείες όπως η Motorola προσφέρουν κινητά με καθαρό Android.

Επιπλέον, πολλές εταιρείες παρέχουν μια ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση του Android που ονομάζεται «near-stock Android» ή «stock-like Android», η οποία προσφέρει μια πιο καθαρή εμπειρία χρήστη από τις πλήρως προσαρμοσμένες εκδόσεις των κινητών. Οι κατασκευαστές όπως η OnePlus, η Nokia και η Asus έχουν προσφέρει κινητά με «near-stock Android».

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης (με την ευγενική συνεργασία του ChatGPT)

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal