[Τι Σημαίνει]: Bluetooth

Τι είναι το Bluetooth

Το Bluetooth είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών σε κοντινή απόσταση. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει τη μετάδοση φωνής, εικόνας, βίντεο και δεδομένων μεταξύ διάφορων συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ακουστικά, πληκτρολόγια, ποντίκια, εκτυπωτές, αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι.

Οι συσκευές Bluetooth επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ραδιοκυμάτων στη συχνότητα 2,4 GHz. Η τεχνολογία Bluetooth δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τα καλώδια που απαιτούνται για τη σύνδεση συσκευών και να προσφέρει έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο ασύρματης επικοινωνίας.

Μια συσκευή Bluetooth μπορεί να είναι είτε «master» (κύρια) είτε «slave» (δευτερεύουσα) συσκευή. Η κύρια συσκευή αναλαμβάνει τον έλεγχο της σύνδεσης και οι δευτερεύουσες συσκευές συνδέονται με την κύρια συσκευή. 

Οι πρόσφατες εκδόσεις του πρωτοκόλλου Bluetooth περιλαμβάνουν το Bluetooth 4.0, 4.1, 4.2, 5.0 μέχρι και το Bluetooth 5.4 (Μάρτιος 2023). Κάθε νέα έκδοση προσφέρει βελτιώσεις στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, στην εμβέλεια, στην απόδοση και στην αποτελεσματικότητα της ενέργειας.

Με την εισαγωγή του Bluetooth 4.0, προστέθηκε η τεχνολογία Bluetooth Low Energy (BLE), η οποία επιτρέπει τη σύνδεση συσκευών με μικρή κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η τεχνολογία είναι ιδανική για συσκευές όπως αισθητήρες υγρασίας, παλμογράφους, έξυπνες ζυγαριές και φορετές συσκευές υγείας.

Το Bluetooth 5.0 προσφέρει αυξημένη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, μεγαλύτερη εμβέλεια και βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Επίσης, προσθέτει νέα χαρακτηριστικά όπως το «Dual Audio» που επιτρέπει τη σύνδεση δύο συσκευών ακουστικών ταυτόχρονα και την υποστήριξη για έξυπνες συσκευές IoT (Internet of Things).

Μία από τις κύριες βελτιώσεις στο Bluetooth 5.4 είναι η αμφίδρομη επικοινωνία με χιλιάδες τελικούς κόμβους από ένα μόνο σημείο πρόσβασης. Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά Electronic Shelf Label (ESL) θα επωφεληθεί ιδιαίτερα από αυτό το χαρακτηριστικό, επιτρέποντας τη χρήση της τρέχουσας ασύρματης επικοινωνίας Bluetooth που βασίζεται σε αυτό το πρότυπο.

Fun Fact: Η ονομασία του «Bluetooth» έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προέλευση. Προέρχεται από το όνομα του Harald Bluetooth, ενός Δανού βασιλιά που κυβέρνησε τον 10ο αιώνα. Ο Harald Bluetooth είναι γνωστός για τις προσπάθειές του να ενώσει τις αντιμαχόμενες φυλές της Δανίας και της Νορβηγίας σε ένα ενιαίο βασίλειο. 
Οι δημιουργοί της τεχνολογίας Bluetooth, Jim Kardach και Sven Mattisson, εμπνεύστηκαν από την ικανότητα του Harald Bluetooth να φέρνει κοντά διαφορετικές ομάδες και είδαν έναν παραλληλισμό με το όραμά τους για την ενοποίηση διαφορετικών συσκευών επικοινωνίας.

Το λογότυπο Bluetooth, το οποίο αποτελείται από τους ρούνους* των αρχικών του Harald Bluetooth (Hagall και Bjarkan), σχεδιάστηκε επίσης για να αποτίσει αυτόν τον φόρο τιμής.

*Ρούνοι: είναι το αρχαίο αλφαβητικό σύστημα γραφής των βόρειων λαών της Ευρώπης

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal