Ομοιοπαθητική: Ψευδοεπιστήμη που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την υγεία

Ομοιοπαθητική = Ψευδοεπιστήμη = απάτη

Φαινόμενο placebo (πλασέμπο ή πλασίμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Πρόκειται δηλαδή για φαινόμενο αυθυποβολής, κατά το οποίο, ο ασθενής πιστεύοντας ότι λαμβάνει ένα φάρμακο που θα τον βοηθήσει, εξ'αιτίας αυτής της πεποίθησης και μόνο, παρουσιάζει βελτίωση. 
Φυσικά, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο (δηλαδή η αυθυποβολή) με όλους όσους παίρνουν εικονικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει η υγεία του ασθενούς εφόσον δεν ακολουθεί την κλασική ιατρική με τα «κανονικά» φάρμακα. 

Η ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής, που στην ουσία είναι ένα placebo από μόνη της, γιγαντώνεται με τον καιρό με όλο και περισσότερα «φυντάνια» ομοιοπαθητικούς «γιατρούς» και «φαρμακοποιούς» να κάνουν την εμφάνισή τους προωθώντας αυτή την επικίνδυνη «εναλλακτική ιατρική». Βέβαια, αν ο ασθενής, συνεχίζει (μαζί με την ομοιοπαθητική) και λαμβάνει φάρμακα από την κλασική ιατρική, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του, παρά μόνο στην τσέπη του. Εκεί που γίνεται επικίνδυνη η ομοιοπαθητική, είναι όταν ο ασθενής παρατήσει την κλασική ιατρική και συνεχίσει να λαμβάνει θεραπεία μόνο με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Το γνωστό Ελληνικό κανάλι στο Youtube «Mad Scientist», δίνει μια τεκμηριωμένη απάντηση σε όλους αυτούς τους «ψευδογιατρούς» της ομοιοπαθητικής που με επιστημονικό τρόπο αποδομεί αυτή την ψευδοεπιστήμη. 

Δες το βίντεο:




Έξτρα υλικό: Επίσης, μπορείς να δεις ακόμη ένα άρθρο για την ψευδοεπιστήμη της ομοιοπαθητικής. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal