Windows X-Lite -Τα Windows φτιαγμένα για αδύναμους υπολογιστές και πώς να τα εγκαταστήσεις

Windows X-Lite - Βάλε Windows 11 σε παλιούς υπολογιστές

Τα Windows X-Lite είναι ειδικά διαμορφωμένα Windows για να μπορούν να «τρέχουν» σε αδύναμους υπολογιστές, απαλλαγμένα από bloatware της Microsoft και ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τον υπολογιστή, όπως και διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Microsoft για την παρακολούθησή σου. Δηλαδή, οι εκδόσεις (builds) αυτές έρχονται σχεδόν «γυμνές» από λογισμικό και εργαλεία, και σου δίνουν την επιλογή να διαμορφώσεις το Λειτουργικό σύστημα σύμφωνα με τα δικά σου γούστα. 

Φυσικά, δεν είναι επίσημα builds της Microsoft και ο δημιουργός τους έχει φτιάξει αρκετές εκδόσεις Windows 10/11 (Home και Pro), όπως επίσης διαθέτει και τα δικά του πακέτα αναβαθμίσεων (Updates), ώστε να μην μπλέκεις με αυτά που σου δίνει η ίδια η Microsoft, που πολύ πιθανόν να σου εγκαθιστά και πάλι bloatware λογισμικό. Αυτό το τελευταίο μην το πάρεις αψήφιστα και αν αποφασίσεις να κατεβάσεις τα Windows X-Lite, να κατεβάζεις αυτές τις αναβαθμίσεις και όχι της «μαμάς» Microsoft. 

Σημαντικό: Να ξέρεις, όταν λέμε ότι πρόκειται για «δικά του» πακέτα αναβάθμισης, εννοούμαι ότι χρησιμοποιεί τα επίσημα updates της Microsoft, με τη διαφορά ότι «πετάει» έξω όλα αυτά που στην ουσία δεν χρειάζεσαι και είναι ένας από τους λόγους να χρησιμοποιείς τα Windows X-Lite. 
 
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα UltraLight Builds, δηλαδή τις εκδόσεις αυτές που προορίζονται για τα πολύ αδύναμα συστήματα, και όπως αναφέρει ο δημιουργός τους, αρκεί να έχεις μόλις 2 GB RAM και τουλάχιστον 7 GB αποθηκευτικό χώρο στο δίσκο, και η UlttaLight θα κάνει τη δουλειά της κανονικά.

Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό κανάλι στο YouTube, «Kordmeister» και ο Άκης, ετοίμασε ένα κατατοπιστικό βίντεο που σου δείχνει βήμα προς βήμα την εγκατάσταση των UltraLight Builds των Windows X-Lite. 

Απόλαυσε το βίντεο



Σημείωση: Tα Windows X-Lite δεν είναι σπασμένα. Αν τα εγκαταστήσεις αντικαθιστώντας τα Windows που έχεις στον υπολογιστή σου, χρησιμοποιεί το κλειδί ενεργοποίησης των επίσημων Windows. Αν εγκαταστήσεις τα Windows X-Lite από την αρχή, χωρίς να έχεις άλλα Windows (και ενεργοποιημένα) στο PC σου, τότε θα σου ζητηθεί να τα ενεργοποιήσεις. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal