Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του δωρεάν λογισμικού

Δωρεάν λογισμικό


Το δωρεάν λογισμικό μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για επιχειρήσεις και άτομα με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σταθμίσεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δωρεάν λογισμικού πριν από τη λήψη μιας απόφασης.

Πάμε να δούμε τα πλεονεκτήματα της χρήσης δωρεάν λογισμικού, όπως και τα αντίστοιχα μειονεκτήματα. 

Πλεονεκτήματα χρήσης δωρεάν λογισμικού

  • Κόστος: Το δωρεάν λογισμικό είναι δωρεάν για λήψη και χρήση, και όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για το σημαντικότερο πλεονέκτημα. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα σε επιχειρήσεις και άτομα με περιορισμένο προϋπολογισμό.
  • Χαρακτηριστικά: Πολλά δωρεάν προγράμματα προσφέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα εμπορικά ομόλογά τους. Ψάχνοντας στο site μας, θα βρεις εκατοντάδες παραδείγματα. Φυσικά, σε πολλά δωρεάν προγράμματα, συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τις εμπορικές εκδόσεις αυτών. Εμείς εδώ όμως, μιλάμε κυρίως για τα δωρεάν και ανοικτού κώδικα, τα οποία δεν έχουν απαραίτητα εμπορικές εκδόσεις. 
  • Ελευθερία: Το δωρεάν λογισμικό μπορεί να είναι και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας είναι διαθέσιμος για έλεγχο και τροποποίηση από οποιονδήποτε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο καινοτόμα, προσωποποιημένα και ασφαλή προγράμματα.
  • Υποστήριξη: Πολλά προγράμματα ανοικτού κώδικα υποστηρίζονται από ενεργές κοινότητες χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βρεις βοήθεια εάν αντιμετωπίσεις προβλήματα με το πρόγραμμα. Βέβαια, το αντίθετο συμβαίνει με τα δωρεάν (freeware) προγράμματα. 

Μειονεκτήματα της χρήσης δωρεάν λογισμικού

  • Υποστήριξη: Τα Δωρεάν λογισμικά μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης με τα εμπορικά λογισμικά.
  • Χαρακτηριστικά: Ορισμένα δωρεάν λογισμικά μπορεί να μην έχουν όλα τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν τα εμπορικά λογισμικά.
  • Συμβατότητα: Τα δωρεάν προγράμματα μπορεί να μην είναι συμβατά με όλα τα αρχεία και τις μορφές που χρησιμοποιούν τα εμπορικά λογισμικά.
  • Ενημερώσεις: Ένα δωρεάν λογισμικό, δεν εγγυάται τη συχνή ενημέρωση από τον δημιουργό του.  

Σε επόμενο άρθρο, θα ασχοληθούμε με την αντιστοιχία δωρεάν και εμπορικού λογισμικού. Γι' αυτό μείνε συντονισμένος στο dwrean.net. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal