Τι είναι όλα αυτά τα άστρα που βλέπουμε στον ουρανό;

Τι είναι όλα αυτά τα άστρα που βλέπουμε στον ουρανό;

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα αστέρια ως απλά λαμπερά σημεία στον ουρανό, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες σκέψεις για την φύση τους. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι βλέπουν άλλους πλανήτες, μετεωρίτες κτλ. 

Όλα τα αστέρια (ή άστρα) είναι αυτόφωτα. Ακριβώς όπως ο δικός μας Ήλιος, ακτινοβολούν φως και θερμότητα, είναι δηλαδή Ήλιοι. Συνεπώς ό,τι βλέπουμε στον ουρανό είναι Ήλιοι, άλλοι μικρότεροι και άλλοι χιλιάδες φορές μεγαλύτεροι από τον δικό μας Ήλιο. 

Πόσο μακριά είναι και πώς μπορούμε και τους βλέπουμε;

Απόσταση: Η απόσταση από τη Γη έως τα αστέρια είναι τεράστια, μετρώντας σε έτη φωτός. Αυτό σημαίνει ότι το φως που βλέπουμε από αυτά χρειάστηκε πολλά χρόνια για να φτάσει σε εμάς. Άρα αυτό που βλέπουμε εμείς είναι το παρελθόν τους. 

Φωτεινότητα: Φυσικά, λόγω της μεγάλης φωτεινότητας ενός άστρου, μπορούμε και τους βλέπουμε με γυμνό μάτι. Υπάρχουν και αυτοί που δεν τους βλέπουμε διότι είναι πολύ πιο μακριά.  Η φωτεινότητα ενός άστρου εξαρτάται από τη θερμοκρασία και το μέγεθός του. Τα πιο λαμπρά αστέρια στον ουρανό είναι αυτά που είναι πιο κοντά στη Γη ή/και είναι πολύ μεγάλα και εκπέμπουν περισσότερη θερμότητα.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal