Blitzortung - Δες σε πραγματικό χρόνο αστραπές και κεραυνούς

Δες σε πραγματικό χρόνο αστραπές και κεραυνούς

Το Blitzortung, που σημαίνει «εντοπισμός κεραυνών» στα γερμανικά, είναι ένα δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών που βασίζεται σε χιλιάδες αισθητήρες εγκατεστημένους σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο (και στην Ελλάδα). Ο κάθε αισθητήρας, όντας εξοπλισμένος με μία ή περισσότερες κεραίες, λαμβάνει τον ηλεκτρομαγνητικό κύμα που παράγεται κατά την ηλεκτρική εκκένωση (κεραυνό).  

Μετρώντας τον χρόνο άφιξης του ηχητικού κύματος σε κάθε αισθητήρα, το σύστημα Blitzortung μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την τοποθεσία του κεραυνού. Εκτός από τον εντοπισμό κεραυνών, το Blitzortung προσφέρει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ένταση, την πολικότητα, τον τύπο και το ύψος του κάθε κεραυνού.

Όλο αυτό το δίκτυο, έγινε μια δωρεάν web εφαρμογή, ένας «ζωντανός» χάρτης, χάρη στον οποίο μπορείς να βλέπεις ζωντανά δεδομένα από όλο τον πλανήτη, με έντονη δραστηριότητα σε κεραυνούς. 
 
Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η προέλευση των δεδομένων αυτών, στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των μελών της κοινότητας με εξειδικευμένο υλικό και λογισμικό και δεν αποτελεί επίσημη ενημέρωση από κάποια μετεωρολογική υπηρεσία.  


Συντάκτης του άρθρου: Επαμεινώνδας Παντζόπουλος

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal