#57 Αισθητήρας υπερύθρων Sharp GP2Y0A41SK0F


Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα υπερύθρων Sharp GP2Y0A41SK0F με το Arduino uno. Ο κώδικας παρακάτω είναι συμβατός μόνο με αυτό το εξάρτημα και οι τιμές που υπάρχουν μέσα σε αυτό έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με το datasheet του συγκεκριμένου εξαρτήματος.

Σκοπός είναι η μέτρηση της απόστασης απο 4 μέχρι 30 εκατοστά. Οι υπέρυθρες δεν είναι και τόσο αξιόπιστες στην μέτρηση απόστασης καθώς είναι ευάλωτες στον φωτισμό του χώρου καθώς και στο χρώμα του αντικειμένου. Αντίθετα οι υπέρηχοι είναι αρκετά ακριβείς στις μετρήσεις τους καθώς για την λειτουργία τους δεν χρησιμοποιούνται το οπτικό φάσμα αλλά το ακουστικό και μάλιστα αυτό που είναι πάνω απ' τις ακουστικές συχνότητες του ανθρώπινου αυτιού και φυσικά αυτός είναι ο λόγος που δεν τις ακούμε.

Και οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν την ίδια αρχή λειτουργίας. Εκπέμπουν ένα σήμα και μετράνε τον χρόνο που θα κάνει να γυρίσει μόλις πέσει πάνω σε μια επιφάνεια.

Στην περίπτωση που έχετε διαφορετικό τύπο Sharp IR sensor αφήστε ένα μήνυμα παρακάτω ώστε να γράψουμε tutorial και γι' αυτό.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Arduino uno
  • Sharp IR GP2Y0A41SK0F 
  • 3 καλώδια

Το κύκλωμα:


Ο κώδικας

Εδώ θα βρείτε τον κώδικα με την χρήση του Codebender!

Η εκτύπωση της απόστασης γίνεται ανα 1 δευτερόλεπτο. 


Πατήστε connect στην σειριακή οθόνη παρακάτω για να ξεκινήσετε να παίρνετε αποτελέσματα απ' το αισθητήρα. Δοκιμάστε να κλείσετε το φως σας, τι παρατηρείτε?

Αυτό ηταν! Εύκολο, δύσκολο? Πείτε μου πως σας φάνηκε στα σχόλια παρακάτω!


Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino