Tails - Λειτουργικό που τρέχει χωρίς εγκατάσταση για διατήρηση της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας

Φορητό λειτουργικό για διατήρηση της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας

Το Tails είναι ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, σχεδιασμένο για προστασία της ιδιωτικής ζωής και ανωνυμία. Το Tails σημαίνει «The Amnesic Incognito Live System». Είναι ένα Live λειτουργικό σύστημα, που σημαίνει ότι τρέχει εξ ολοκλήρου από ένα αφαιρούμενο μέσο, όπως ένα USB φλασάκι ή ένα DVD, χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθεί σε σκληρό δίσκο και χωρίς να απεγκαταστήσεις τον υπάρχον λειτουργικό σύστημα που έχεις, είτε είναι Windows, Linux η MacOS. 

Το Tails έχει σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά ασφαλές και ιδιωτικό. Δρομολογεί όλη την κίνηση στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου Tor, το οποίο κρυπτογραφεί και ανωνυμοποιεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα. Περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένα εργαλεία για την κρυπτογράφηση αρχείων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άμεσων μηνυμάτων. Επιπλέον, το Tails διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται «αμνησία», το οποίο διαγράφει όλα τα δεδομένα κατά τον τερματισμό, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος της δραστηριότητας του χρήστη.

Το Tails χρησιμοποιείται συχνά από δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άτομα που απαιτούν υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε εκτιμά την ιδιωτική ζωή και θέλει να προστατεύσει τη διαδικτυακή του δραστηριότητα από την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και τη συλλογή δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για να τρέξει στον υπολογιστή σου, θα χρειαστείς ένα σχετικά παλιό σύστημα, αρκεί να διαθέτει τουλάχιστον 2 GB μνήμη RAM, όπως και ένα άδειο στικάκι, χωρητικότητας τουλάχιστον 8 GB. Επιπλέον, για να χρησιμοποιηθεί σωστά μέσω USB, προτείνεται το Balena Etcher

Στο download link που σου δίνω στο τέλος του άρθρου, θα μεταφερθείς στην επίσημη ιστοσελίδα του Tails όπου μπορείς να κατεβάσεις την έκδοση που επιθυμείς, μιας και μπορεί να το τρέξεις είτε έχεις ήδη Linux, Windows ή Mac, και σε καθοδηγεί με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να το τοποθετήσεις σωστά σε ένα usb στικάκι και να είναι έτοιμο προς χρήση. 

Έκδοση: 5.12
Μέγεθος: 1.3 GB
Λειτουργικό σύστημα: Linux, Windows, Mac
Κατασκευαστής: tails.boum.org
Πηγή: tails.boum.org
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal