Τρία δωρεάν online λεξικά για την Ελληνική Γλώσσα

Δωρεάν λεξικά για την Ελληνική γλώσσα



Στην ιστοσελίδα «Πύλη για την Ελληνική γλώσσα» μπορεί να βρει κάποιος μπόλικο υλικό σχετικό με την Ελληνική γλώσσα. Όμως σε αυτή την ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε και εκπληκτικά λεξικά, τα οποία είναι διαθέσιμα για όλους χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή μας.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μπούμε στις σελίδες που παραπέμπουμε με λινκ σε κάθε τίτλο των παρακάτω λεξικών και στη συνέχεια να γράψουμε το αρχικό γράμμα της λέξης που μας ενδιαφέρει ή να χρησιμοποιήσουμε την λειτουργία της αναζήτησης για απευθείας εύρεση λέξεων. 

Τα λεξικά με τα οποία μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση είναι πολύ σημαντικών ανθρώπων για τον κόσμο της Ελληνική Γλώσσας. Θα βρείτε:

  • το λεξικό Kοινής Nεοελληνικής του κ. Τριανταφυλλίδη, είναι ένα σύγχρονο και πλήρες ερμηνευτικό, ορθογραφικό και ετυμολογικό λεξικό της νέας ελληνικής. Εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί αποτέλεσμα πολύχρονης και συστηματικής επεξεργασίας.
  • Το Αντίστροφο λεξικό των Αναστασιάδη και Συμεωνίδη, είναι πρόσφορο για αναζήτηση λέξεων βάσει της κατάληξής τους. Πληκτρολογώντας μία οποιαδήποτε κατάληξη θα εμφανιστεί η λίστα των λέξεων του λεξικού με την κατάληξη αυτή. Για παράδειγμα, πληκτρολογώντας "ισμός" θα εμφανιστούν οι ίδιες λέξεις με το εάν πληκτρολογήσετε "*ισμός". Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε το * για πιο περίπλοκα πρότυπα καταλήξεων.
  • Η Επιτομή Λεξικού Κριαρά, καλύπτει τους τόμους Α´–ΙΔ´ του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας (1100-1669), και φτάνει ως την «παραθήκη», το τελευταίο λήμμα που δημοσίευσε ο Εμμανουήλ Κριαράς.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram