[Τι σημαίνει]: VPN (Virtual Private Network)

τι είναι το VPN


VPN είναι τα αρχικά του Virtual Private Network που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Ιδιωτικό Εικονικό Δίκτυο. Ένα VPN σου παρέχει ασφάλεια και ανωνυμία κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο με την μέθοδο αλλαγής της φυσικής σου IP με κάποια άλλης χώρας. Η ασφάλεια έγκειται στο ότι όλα τα δεδομένα σου κρυπτογραφούνται με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας, ακόμα και ο ίδιος ο πάροχος που σου προσφέρει τη σύνδεση στο διαδίκτυο (Vodafone, Cosmote, Wind), να ανιχνεύσει  τη δραστηριότητά σου, ποιες σελίδες επισκέπτεσαι, τι κατεβάζεις κτλ.

Στην ουσία, με ένα VPN συνδέεσαι σε έναν VPN Server της εταιρίας που στο παρέχει, το οποίο βρίσκεται σε άλλη χώρα και ότι κάνεις στο διαδίκτυο, "στους έξω" φαίνεται ότι το κάνει ο VPN Server και όχι ο δικός σου υπολογιστής.

Υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν VPN επί πληρωμή ενώ υπάρχουν και αρκετά που είναι δωρεάν. Στο site μας, παρουσιάσαμε κάποια από αυτά:


  • TunnelBear - Κρύψτε την τοποθεσία σας με αυτό το δωρεάν VPN
  • Windscribe - Ένα από τα καλύτερα VPN που προσφέρει 10GB κάθε μήνα
  • CyberGhost VPN - Ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο με δωρεάν VPN
  • Betternet - To δωρεάν VPN του Google Chrome

Χάρη στη κρυπτογράφηση και την ανωνυμία που σου προσφέρει ένα VPN, μπορείς να δεις περιεχόμενο άλλης χώρας που κανονικά δεν σου επιτρέπεται, να συνδεθείς απομακρυσμένα στον υπολογιστή του σπιτιού σου ή της εργασίας σου και να ανταλλάξεις αρχεία από την άλλη άκρη του κόσμου, και πίστεψέ με, θα είναι σαν να είσαι συνδεδεμένος σε τοπικό δίκτυο με απόλυτη ασφάλεια.

Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε για τη σημασία του Proxy Server και είπαμε ότι έχει κάποιες ομοιότητες με ένα VPN. Η μοναδική ομοιότητα είναι ότι και στα δύο μπορείς να αλλάξεις την IP διεύθυνση σου αλλά στο Proxy δεν σου παρέχεται καμία κρυπτογράφηση.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram