[How to]: Πως να επιλέξω φορητό υπολογιστή με βάση τις ανάγκες μου

Πως επιλέγω Laptop με βάση τις ανάγκες μου


Υπάρχουν πολλά μοντέλα φορητών υπολογιστών από διάφορους κατασκευαστές στην αγορά που ίσως να μας δυσκολεύει να επιλέξουμε ποιο είναι το καλύτερο για εμάς.
Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά του φορητού υπολογιστή, έτσι ώστε να αποφύγουμε σπατάλες.
Καταρχάς, πριν επισκεφτούμε κάποιο κατάστημα θα πρέπει να προσδιορίσουμε τη χρήση για την οποία προορίζεται το Laptop. Δηλαδή τις πραγματικές μας ανάγκες.

Λειτουργικό σύστημα
Το λειτουργικό σύστημα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αλληλεπίδραση του χρήστη με τον υπολογιστή. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι: Microsoft Windows, Apple MacOS, Linux και Chrome OS.

Microsoft Windows
Τα Windows είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό συστήματα. Είναι εύκολο στη χρήση και διαθέτει φιλικό περιβάλλον εργασίας. Λόγω του ότι είναι πολύ δημοφιλής, υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα για κάθε εργασία.  Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές πωλούνται με εγκατεστημένο το συγκεκριμένο λειτουργικό.

Apple MacOS
Τα MacBook's της εταιρείας Apple, πωλούνται με το λειτουργικό σύστημα macOS και αν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κάποιο φορητό της συγκεκριμένης εταιρείας, θα χρειαστεί να ξοδέψουμε το λιγότερο 1000 ευρώ.
Αξιόπιστα και πολύ όμορφα με υπέροχο design, πιο "κλειστά" συστήματα με λιγότερες επιλογές σε λογισμικό και χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα λειτουργικά.

Linux
Σύγχρονες διανομές Linux παρέχουν πολύ καλά γραφικά περιβάλλοντα. Μία πολύ δημοφιλής διανομή είναι το Ubuntu και μπορούμε να το βρούμε προ-εγκατεστημένο σε κάποιους φορητούς υπολογιστές.
Σε αυτή την περίπτωση εξοικονομούμε αρκετά χρήματα καθώς το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα διατίθεται δωρεάν (οπότε δεν υπάρχει επιπλέον κόστος).

Chrome OS
Φορητοί υπολογιστές που έχουν εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα της Google (Chrome OS), λέγονται Chromebooks.
Πρόκειται για φθηνούς υπολογιστές με περιβάλλον εργασίας που μοιάζει με αυτό των Windows.
Χρησιμοποιεί κυρίως τον Chrome Browser για τη λειτουργία των εφαρμογών. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για καθημερινή χρήση (διαδίκτυο, e-mails, φωτογραφίες κ.τ.λ.)

Σημαντική σημείωση: Υπάρχουν και αρκετοί φορητοί υπολογιστές έξω στην αγορά που δεν έχουν εγκατεστημένο κάποιο λειτουργικό σύστημα.
Εάν δεν γνωρίζουμε το πώς να εγκαταστήσουμε κάποιο λειτουργικό, υπάρχουν ένα σωρό δωρεάν οδηγοί στο διαδίκτυο που μας δείχνουν τον τρόπο.


Μέγεθος & Βάρος
Οι οθόνες στους φορητούς υπολογιστές έχουν συνήθως μέγεθός από 9 έως 17 ίντσες (23 έως 43 εκατοστά περίπου).
Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη συνεπώς τόσο πιο βαρύς θα είναι και ο φορητός. Διαστάσεις από 9 έως 13.3 ιντσών και βάρος κάτω από 2 κιλά, είναι ιδανικό για εμάς που κάνουμε πιο συχνές μετακινήσεις.
Εάν έχουμε σκοπό να αγοράσουμε φορητό και οι μετακινήσεις του θα είναι περιστασιακές, μπορούμε να πάρουμε έναν με περισσότερες ίντσες, για παράδειγμα έως 15.6 ιντσών. Συνήθως τέτοιοι φορητοί έχουν βάρος κάτι λιγότερο από 3 κιλά.
Εάν είμαστε τίποτα γραφίστες, σχεδιαστές ή gamers καλό είναι να πάρουμε έναν με 17 ίντσες και πάνω.

Οθόνη 
Εκτός από το μέγεθος της, καλό είναι να δούμε τι οθόνη έχει επάνω το υποψήφιο laptop.
Αν και τα περισσότερα πλέον έχουν οθόνη LED και λίγα έχουν LCD, αυτό όμως, δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο.
Καλά είναι για την αγορά του φορητού μας να κάνουμε μια βόλτα στα καταστήματα και να δούμε την οθόνη του από κοντά.
Θα πρέπει να δούμε τι χρώματα βγάζει, τι φωτεινότητες και τι ευκρίνεια έχει και το βασικότερο απ’ όλα να δούμε αν φαίνονται όλα εντάξει υπό γωνία (από κάτω - πάνω - αριστερά - δεξιά).

Σημαντική σημείωση: Για τους απλούς χρήστες που δεν θέλουν πολλά-πολλά και τους προβληματίζει η ανάλυση, θεωρούμε πως η 1600x900 είναι ιδανική.

Επεξεργαστής
Ο επεξεργαστής είναι ο "εγκέφαλος" του υπολογιστή και επηρεάζει τις επιδόσεις του σε μεγάλο βαθμό. Είναι αυτός που καθορίζει τον τρόπο και την ταχύτητα που θα εκτελούνται οι εργασίες στον υπολογιστή. Οι δύο βασικοί προμηθευτές επεξεργαστών είναι η Intel και η AMD.

Στις δυο αυτές εταιρείες (Intel και AMD) θα δείτε διάφορες ονομασίες επεξεργαστών όπως για παράδειγμα, Intel Celeron, Intel Core i3. Intel Core i7, AMD Dual Core A6, AMD Quad Core A8, AMD FX και διάφορες άλλες.

Στον οδηγό αυτόν δεν θα σας πούμε ακριβώς τις διαφορές που έχει ο καθένας (βασικά και να θέλαμε δεν γίνεται), απλά θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο που μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε.

Επεξεργαστές της Intel
Οι επεξεργαστές της εταιρείας Intel μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

Υπάρχουν τα ακόλουθα μοντέλα:
  • Intel Atom: Οι πιο φθηνοί και λιγότερο ισχυροί από όλες τις κατηγορίες επεξεργαστών της Intel.
  • Intel Pentium/Celeron: Λίγο ισχυρότεροι από τους Atom.
  • Intel Core i3: “Δυνατοί” επεξεργαστές της Intel που καλύπτει πλήρως οικιακούς χρήστες και casual gamers.
  • Intel Core i5: Κατάλληλο για πολλές βαριές διεργασίες και για gaming.
  • Intel Core i7: Κατάλληλο για hard core gamers καθώς και για αυτούς που θέλουν να τρέξουν πολύ βαριά προγράμματα.
  • Intel Core i9: Ενδεχομένως να βρείτε και φορητούς με τέτοιους επεξεργαστές. Γνώμη μας να μην ασχοληθείτε με αυτούς καθώς είναι υπερβολή. 

Επεξεργαστές της AMD
Όπως και με της Intel, οι επεξεργαστές της AMD μπορούν και αυτοί να εγκατασταθούν σε οποιονδήποτε φορητό ανεξαρτήτως λειτουργικού και θεωρούνται μία πιο φθηνή επιλογή καθώς η πλειοψηφία των μοντέλων προορίζεται για χαμηλού ή μεσαίου κόστους υπολογιστές. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια μοντέλα που είναι αρκετά δυνατά από άποψη υπολογιστικής ισχύς.

  • Σειρά Ε: Πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων επεξεργαστές, στη ίδια περίπου κατηγορία με τους Pentium και Celeron της Intel. Προορίζονται για αγοραστές με μικρές απαιτήσεις σε επιδόσεις και σε αυτούς που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα.
  • Σειρά Α: Λίγο καλύτερη από την E.
  • Σειρά FX: "Δυνατοί" επεξεργαστές της AMD.
  • Καλύπτουν πλήρως οικιακούς χρήστες και casual gamers.
  • Σειρά Ryzen: Ακόμη πιο “δυνατοί” επεξεργαστές της AMD που είναι κατάλληλοι για πολύ βαριές διεργασίες και gaming.

Μνήμη RAM
Μνήμες με 4GB είναι ικανοποιητική χωρητικότητα στις μέρες μας για βασικές λειτουργίες όπως είναι Office, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, messaging και λοιπές εφαρμογές.

Εάν πάλι έχουμε σκοπό να δουλέψουμε με βαριά προγράμματα που τρώνε πολύ RAM όπως το Adobe Premiere, θα πρέπει να επιλέξουμε φορητό με τουλάχιστον 8 GB RAM.

Σημαντική σημείωση: Υπάρχει και πιο φθηνή επιλογή των 2GB μνήμης RAM, ωστόσο η άποψή μας είναι πως τέτοιοi φορητοί υπολογιστές θα πρέπει να τρέχουν αποκλειστικά με διανομή Linux.

Σκληρός δίσκος
Ο σκληρός δίσκος δεν είναι απλά ένα μέσο αποθήκευσης. Είναι υπεύθυνος για την γενικότερη ταχύτητα του υπολογιστή αλλά και την χαμηλή ενεργειακή του κατανάλωση. Υπάρχουν δυο είδη δίσκων στην αγορά. Οι λεγόμενοι HDD και οι SSD.
Να έχετε υπόψιν πως αυτοί οι δύο δίσκοι διαφέρουν πολύ και το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό που έχουν είναι πως αποθηκεύουν τα αρχεία μας.

Συνεπώς, εάν μας ενδιαφέρει να τρέχουμε γρηγορότερα τα προγράμματα όπως για παράδειγμα επεξεργασία εικόνας και βίντεο, αλλά ακόμα να βλέπουμε και τα ίδια τα Windows να λειτουργούν πιο γρήγορα, ο δίσκος SSD είναι καταλληλότερος.
Λόγω του ότι είναι ταχύτεροι είναι και πιο ακριβοί, οπότε καλό είναι να κοιτάξουμε τι αντέχει η τσέπη μας και να προβούμε στην ανάλογη αγορά. Αν και τελευταία, βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί αρκετά οι τιμές στους SSD.

Εάν πάλι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποθηκεύουμε πολλά αρχεία στον σκληρό μας δίσκο, τότε ο HDD ίσως να μας φανεί μονόδρομος καθώς μπορούμε να τους βρούμε με μεγαλύτερη χωρητικότητα και σε χαμηλότερη τιμή. Για αναλυτικότερη επεξήγηση των δύο αυτών δίσκων ίσως να βγάλουμε κάποιο άλλο άρθρο μελλοντικά.

Όπως και να έχει υπάρχουν και φορητοί εκεί έξω που διαθέτουν δύο σκληρούς δίσκους (HDD και SSD), όπου στον SSD μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό κι όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε και στον HDD να αποθηκεύουμε τα προσωπικά μας αρχεία.

Κάρτα γραφικών
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Όπως στους σταθερούς υπολογιστές, έτσι και στους φορητούς μια ενσωματωμένη κάρτα γραφικών μπορεί να μας ικανοποιήσει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Βέβαια αν ο φορητός υπολογιστής που σκοπεύουμε να πάρουμε θέλουμε να τρέχει πιο βαριά παιχνίδια ή σχεδιαστικά προγράμματα, τότε μια αυτόνομη κάρτα γραφικών με αρκετή μνήμη (από 2GB και άνω) είναι απολύτως αναγκαία.

Μπαταρία
Δυστυχώς πολλές φορές η αυτονομία του φορητού υπολογιστή δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και παραμελείται από πολλούς. Η μπαταρία αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό του φορητού υπολογιστή, καθώς εάν βρισκόμαστε συνέχεια σε κίνηση και εκτός σπιτιού, τότε καλό είναι να δίνουμε "περισσότερο βάρος" στη χωρητικότητά της.
Μια μπαταρία 4-6 κελιών ίσως να είναι μια ιδανική περίπτωση καθώς μπορεί να μας προσφέρει μία αυτονομία 6-8 ωρών.
Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αντοχές της μπαταρίας φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου, αν και το πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα της μπαταρίας αλλά κι από τον τρόπο που εμείς την χρησιμοποιούμε.

6+1 extra συμβουλές

Καλό επίσης είναι:
  • Να ψάχνουμε και να εντοπίσουμε τις πιο αξιόπιστες μάρκες στο internet.
  • Να αποφύγουμε μάρκες που βγάζανε συνέχεια προβλήματα στο παρελθόν.
  • Να δούμε από κοντά το υποψήφιο φορητό και να προσπαθήσουμε να γράψουμε στο πληκτρολόγιο καθώς και να παίξουμε με το touch.
  • Να δούμε εάν ζεσταίνεται. Αν είναι αρκετά ζεστό στις δοκιμές που το κάνουμε στο κατάστημα, μπορεί το καλοκαίρι με έντονη χρήση να μας απογοητεύσει.
  • Να δούμε τι θύρες και τι εξόδους μας παρέχει. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχει ό,τι πρόκειται να χρειαστούμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
  • Να μην βιαστούμε γιατί είναι πολύ πιθανό να κάνουμε λάθος αγορά ή και να χάσουμε μια καλή προσφορά.
  • Τέλος, καλό είναι να ρωτήσουμε γνωστούς και φίλους. Κάτι παραπάνω μπορεί να ξέρουν. :)

Συντάκτης του άρθρου: Orven Shabani

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram