«Ο Κόκκινος Πλανήτης» - Δωρεάν βιβλίο για τον Πλανήτη Άρη

Ο Κόκκινος Πλανήτης - Δωρεάν βιβλίο για τον Πλανήτη Άρη


Σήμερα, ο πλανήτης Άρης μοιάζει πιο κρύος από την Αρκτική και πιο άνυδρος από την Σαχάρα. Εκεί, ωστόσο, ανακαλύψαμε μεγάλες ποσότητες πάγου, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Άρης ήταν ένας αρκετά πιο ζεστός και υγρός πλανήτης με πυκνή ατμόσφαιρα και νερό που έρεε σε ποτάμια, και συσσωρευόταν σε λίμνες και θάλασσες.

Εάν ήταν όντως έτσι, πώς χάθηκε το νερό που κάποτε είχε; Εμφανίστηκαν άραγε μικροβιακοί οργανισμοί, όταν ο πλανήτης αυτός ήταν ακόμη νέος και φιλόξενος στην ζωή;

Τα τροχιακά μας αστεροσκοπεία και τα ρομποτικά οχήματα που προσεδαφίστηκαν στην επιφάνειά του συνεχίζουν να συλλέγουν δεδομένα, προσπαθώντας να βρουν τις απαντήσεις και κάποια στιγμή, οι πρώτοι αστροναύτες θα περπατήσουν στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Στο πρώτο κεφάλαιο αυτού του ηλεκτρονικού βιβλίου, δίδονται βασικές πληροφορίες για τον Άρη, και περιγράφονται τα βασικότερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του.

Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι προσπάθειες των επιστημόνων να εντοπίσουν στον Άρη ίχνη νερού και ζωής.

Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται συνοπτικά η πρώτη αποστολή αστροναυτών στον Άρη που σχεδιάζεται από την NASA, ενώ γίνεται αναφορά για αντίστοιχες προσπάθειες μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών.

Το βιβλίο «Ο Κόκκινος Πλανήτης», προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από τον Αστρονόμο του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Αλέξη Δεληβοριά.


Είδος αρχείου: PDF
Μέγεθος: 10.1 MB
Σελίδες: 23
Συγγραφέας: Αλέξης Δεληβοριάς
Πηγή: Ευγενίδειο Πλανητάριο
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram