[How to]: Θέλεις σωστή σελίδα στο διαδίκτυο; Μάθε από τα λάθη σου

Φτιάξε σωστή σελίδα στο ίντερνετ


Απ' όσο τελικά παρατηρούμε, τα σφάλματα μιας ιστοσελίδας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Βέβαια, στις μέρες μας το να υπάρχει μια ιστοσελίδα για το οτιδήποτε, μπορεί από πολλούς να θεωρείται αυτονόητο. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε δεν έχουν ιστοσελίδα είτε έχουν πολύ μικρή και κακή παρουσία.
Αυτό όμως που είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί από τους διευθύνοντες των επιχειρήσεων αυτών, είναι ότι πλέον το Web έχει αντικαταστήσει σχεδόν όλα όσα ήταν σε χαρτί.

Εάν κάποιος χρήστης αναζητά πληροφορίες για κάτι (είτε επιχείρηση είτε σε προσωπικό επίπεδο) θα αναζητήσει online στη μηχανή αναζήτησης (Google).
Αν δεν βρει αυτό που ψάχνει τότε θα έχει αρνητική επίπτωση και στον ίδιο αλλά και στην εταιρεία για την οποία ενδεχομένως μπορεί να έψαχνε πληροφορίες. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις αιτίες που οδηγούν στην αποτυχία της ηλεκτρονικής παρουσίας μιας επιχείρησης.

1. Κοινωνικά Δίκτυα 
Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν καν στα κοινωνικά δίκτυα. Και ακόμα δεν έχουν κανένα σύνδεσμο στις ιστοσελίδες τους.
Αν έχεις καινούργιες ιδέες και όραμα, ποιο το νόημα να μην τις προωθήσεις αμέσως στους πελάτες σου μέσω των κοινωνικών δικτύων; Έτσι, η επιχείρηση φαίνεται ότι είναι δυναμική και εδραιώνει την παρουσία της.

2. Μη μορφοποίηση της σελίδας για κινητές συσκευές
Πλέον, όλοι έχουμε κινητά και ταμπλέτες και ψάχνουμε από αυτά. Πολλές σελίδες επιχειρήσεων ακόμα δεν έχουν συμμορφωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι συμβατές με κινητές συσκευές.  Αλήθεια, δεν έχεις αναρωτηθεί πώς η ιστοσελίδα σου "βγαίνει" σε πιο μικρές οθόνες. Είναι αποκριτική (responsive) ή όχι;. Χάνεις πολλούς πελάτες έτσι!

3. Απουσία τρόπου επικοινωνίας
Όταν στην ιστοσελίδα δεν υπάρχει ευδιάκριτη φόρμα επικοινωνίας, είναι λόγος να φύγει ο πελάτης ανεπιστρεπτί. Ο υποψήφιος πελάτης θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί εύκολα να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για κάτι που τον ενδιαφέρει από την ιστοσελίδα μας.
Αυτό φυσικά ακολουθεί και την μη κατοχή ενός συστήματος CRM (Customer Relationship Management), το οποίο βέβαια για μια επιχείρηση είναι ένα μεγάλο κόστος για την αγορά. Όμως αν υπάρχει ο στόχος για την άμεση εξυπηρέτηση και την δημιουργία εμπιστοσύνης προς τον πελάτη, τότε αυτό το κόστος πρέπει να καλυφθεί.

4. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
Παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει σύνδεσμος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην αρχική σελίδα σε αρκετές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) έχει τη δυνατότητα της στιγμιαίας παράδοσης στον παραλήπτη και κατά συνέπεια την άμεση απάντηση προς το αίτημα που έχει αποσταλεί.
Αν δεν έχεις στην αρχική σελίδα σύνδεσμο προς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου, χάνεις ένα σημαντικό αριθμό υποψήφιων πελατών. 

5. Ο πόλεμος για την βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO)
Σε ένα μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στις ιστοσελίδες δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για την καλύτερη αναζήτηση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης. Πραγματικά, αν η ιστοσελίδα μας δεν μπορεί να βρεθεί από τις μηχανές, τότε δεν είναι ανάγκη να υπάρχει. Είναι ένα ψήλος στα άχυρα!
H αναζήτηση για τις λέξεις κλειδιά, η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας τόσο σε κώδικα όσο και στην εμφάνιση, η μείωση του όγκου των περιεχομένων (κείμενα-εικόνες), η προσθήκη συνδέσμων για την εταιρεία μας στα κοινωνικά δίκτυα, είναι μερικά από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μπορέσει η ιστοσελίδα να ανέβει στις λίστες των μηχανών αναζήτησης αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

6. Νούμερο τηλεφώνου
Σε αρκετές περιπτώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ιστοσελίδα δεν υπάρχει τηλέφωνο (πάντα, θα πρέπει να είναι χωρίς χρέωση).
Όλοι συμφωνούμε ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι από τους πιο άμεσους και συνηθέστερους τρόπους επικοινωνίας, όμως όταν ο υποψήφιος πελάτης θεωρεί ότι πρέπει να μιλήσει μαζί μας με φωνή, θα πρέπει να του το παρέχουμε.

Συντάκτης του άρθρου: Βασίλης Σερεμέτης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram