Richard Feynman: Τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου

Richard Feynman: Τα βήματα της επιστημονικής μεθόδου

Ο νομπελίστας φυσικός Richard Feynman μάς εξηγεί με καθημερινή γλώσσα τα βασικά βήματα της επιστημονικής μεθόδου:

Σε γενικές γραμμές ψάχνουμε ένα νέο νόμο και ακολουθούμε τα εξής βήματα: 

Πρώτα απ 'όλα χρειάζεται να τον μαντέψουμε!  Στη συνέχεια, υπολογίζουμε τις συνέπειες του νόμου που μαντέψαμε. 

Για να δούμε αν ο νόμος που μαντέψαμε είναι σωστός πρέπει να δούμε τι θα σήμαινε αυτό, και στη συνέχεια συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των υπολογισμών μας με τη φυσική πραγματικότητα. Δηλαδή, εξετάζουμε την υπόθεσή μας ή την εμπειρία μέσω πειραμάτων για να δούμε αν ισχύει.

 Αν η υπόθεση μας δεν επαληθεύεται με το πείραμα, είναι λάθος.

Σε αυτή την απλή δήλωση βρίσκεται το κλειδί της επιστήμης. Δεν έχει σημασία πόσο ωραία είναι η υπόθεσή σας, δεν έχει σημασία πόσο έξυπνοι είστε, ποιος έκανε την υπόθεση, αν είναι γνωστός επιστήμονας ή όχι. Αν δε συνάδει με τα πειραματικά στοιχεία είναι λάθος και η συζήτηση τελειώνει εκεί...


Δες το βίντεο


Λίγα λόγια για τον Richard Feynman:

Ο Ρίτσαρντ Φίλιπς Φάινμαν (Richard Phillips Feynman, Νέα Υόρκη, 11 Μαΐου 1918 - Λος Άντζελες, 15 Φεβρουαρίου 1988) ήταν Αμερικανός φυσικός, ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. 
Άλλες σημαντικές συνεισφορές του, μεταξύ άλλων, είναι η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram