Τι είναι το Dark Web και η διαφορά με το Deep Web

Τι είναι το Dark Web

Το Dark Web αποτελεί έναν κόσμο που είναι περιτριγυρισμένος από μυστήριο, παράνοια και ανωνυμία. Αν και περιβάλλεται από αρνητικές αντιλήψεις, είναι αδιαμφισβήτητα μια συναρπαστική πτυχή του διαδικτύου. Πάμε να το δούμε. 

Το Dark Web είναι μια περιοχή του διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμη από τους συνηθισμένους browsers και μηχανές αναζήτησης. Για να αποκτήσεις πρόσβαση, χρειάζεσαι ειδικό λογισμικό που ονομάζεται Tor (The Onion Router). Το Tor κρυπτογραφεί την κίνηση των δεδομένων σου και σου επιτρέπει να περιηγηθείς ανώνυμα στο Dark Web.

Το Dark Web είναι ένας παράδεισος για όσους θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι αλλά δυστυχώς, αυτό το νόμισμα έχει δύο όψεις. Αν και υπάρχουν θετικές πτυχές, όπως η προστασία των δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε καταπιεστικά καθεστώτα, το Dark Web συχνά συνδέεται με αρκετές παράνομες δραστηριότητες. 
Από την πώληση ναρκωτικών και όπλων μέχρι την εκμετάλλευση παιδιών και τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Παρά τους κινδύνους που συνδέονται με το Dark Web, η αίσθηση του να είσαι μάρτυρας ενός κρυφού κόσμου που ζει «κάτω από την επιφάνεια του ίντερνετ» είναι συναρπαστική. Καθώς πλοηγείσαι στο Dark Web, θα συναντήσεις διάφορα φόρουμ, περίεργα e-shops και ιστοσελίδε που πραγματικά σου ανοίγουν την πόρτα σε έναν παράλληλο κρυφό κόσμο.

Η εμπειρία της περιήγησης στο Dark Web είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Θα αντικρίσεις σελίδες που πουλούν ναρκωτικά, πιστωτικές κάρτες, προσωπικά δεδομένα και άλλα παράνομα αγαθά. Υπάρχουν επίσης φόρουμ που αναφέρονται σε πολιτικές συνωμοσίες, μυστικές οργανώσεις και άλλα σκοτεινά θέματα που σπανίως βρίσκουν φως στην καθημερινή μας ζωή στο κλασικό διαδίκτυο. 

Ωστόσο, πρέπει να έχεις υπόψη ότι η πλοήγηση στο Dark Web είναι επικίνδυνη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Εκτός από τον κίνδυνο να εκτεθείς σε απατεώνες, υπάρχει και ο κίνδυνος να παραβιάσεις τον νόμο και να εμπλακείς σε παράνομες δραστηριότητες χωρίς να το καταλάβεις! 

 Αναμφίβολα, το Dark Web προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από αυτήν που γνωρίζουμε, αλλά αξίζει να το αντιμετωπίσεις με σύνεση και προσοχή.

Ποια η διαφορά με το Deep Web
Πολλοί είναι όμως αυτοί που συγχέουν το Dark Web με το Deep Web. Η διαφορά είναι ότι το Deep Web είναι οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο και δεν μπορούμε να το βρούμε χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης. Συμπεριλαμβάνεται η αλληλογραφία μας, ακόμη και τα προσωπικά μας δεδομένα στα κοινωνικά δίκτυα. Το Dark Web, είναι υποκατηγορία του Deep Web και είναι αυτό που ευθύνεται για την κακή φήμη του Deep Web.  

σ.σ: Επιπλέον, μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο που γράψαμε για το Dark Web και πως να έχεις πρόσβαση σε χρήσιμα sites.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal