Γιατί υπάρχουν Δωρεάν εφαρμογές και η διαφορά τους με τις Τζάμπα

Δωρεάν ή Τζάμπα

Ξέρεις γιατί υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές και παιχνίδια; Όχι γιατί «το αφεντικό τρελάθηκε» και χαρίζει, και ούτε επειδή πρόκειται για σκουπίδια λογισμικά που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

Είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις τον προγραμματιστή ή την εκάστοτε εταιρία μέσα από τις δωρεάν εφαρμογές τους, να τις εκτιμήσεις, και μετά, αν σου αρέσει και επιθυμείς, να προβείς στην αγορά κάποιας άλλης (εφαρμογής) που είναι επί πληρωμή ή να αναβαθμίσεις την υπάρχουσα δωρεάν έκδοση στην πληρωμένη με πιο πολλά χαρακτηριστικά.
Δηλαδή, μια δωρεάν εφαρμογή, είναι κάτι σαν τον «κράχτη» της εταιρίας ώστε να προσεγγίσουν τον μελλοντικό αγοραστή.  

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί οι τύποι (λίγοι είναι), που φτιάχνουν κάτι δωρεάν χωρίς αντάλλαγμα. 

Οπότε, ήθελα να σταθώ σε δύο λέξεις που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικές. Οι λέξεις αυτές είναι το ΤΖΑΜΠΑ και το ΔΩΡΕΑΝ. Κι' όμως, δεν είναι καθόλου ίδιες! Το δωρεάν το εξηγήσαμε πιο πάνω. 

Τζαμπατζήδες όμως, είναι αυτοί που κοιτάνε να πάρουν κάτι που είναι επί πληρωμή, χωρίς να δώσουν φράγκο! Κατάλαβες τώρα τη διαφορετικότητα της έννοιας αυτής ε; 

Επίσης, τζαμπατζής, είναι αυτός που ενώ του αρέσει μια εφαρμογή και κάνει τη δουλειά του με αυτή, δυσανασχετεί να πληρώσει κάτι επιπλέον για να έχει την έκδοση με τις περισσότερες λειτουργίες, και ψάχνει να τη βρει «σπασμένη», με όποιους κινδύνους πρόκειται να αντιμετωπίσει. 

Αν όμως μπαίνεις στο dwrean.net για να κάνεις τη δουλειά σου με τις δωρεάν εφαρμογές που βρίσκεις, και το εκτιμάς, και το επικοινωνείς με τους φίλους σου για να μας μάθουν και αυτοί, τότε είσαι Μάγκας. Αν δεν εκτιμάς τη δουλειά μας και αυτό που σου προσφέρουμε, τότε είσαι Τζάμπα μάγκας

Βέβαια, θα μου πει κάποιος, εδώ έχεις ολόκληρο Podcast το οποίο έχεις ονομάσει ΤζάμπαCast, μας δουλεύεις ρε φίλε;  
Ναι, αλλά είναι λιγάκι περιπαιχτικός ο συγκεκριμένος τίτλος, διότι ψάχνοντας ένα όνομα για το Podcast, ήθελα να συνδυάσω και τις δύο έννοιες: Τζάμπα κάνουμε το podcast και κανείς δε θα μας ακούει, αλλά εδώ θα λέμε για Δωρεάν εφαρμογές. 

Fun Fact: Υπάρχει και μια χιουμοριστική έκδοση της διαφοράς του Τζάμπα από το Δωρεάν: 

Ρωτάει ένα παιδί στο πατέρα του:
- Μπαμπά, στο σχολείο που πήγαινες, πλήρωνες;
- Όχι παιδί μου, δωρεάν ήταν
- Μπορεί να ήταν δωρεάν αλλά εσύ τζάμπα πήγαινες!
😃😃😃

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal