Πίστη και Συνωμοσία - Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

Πίστη και Συνωμοσία - Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;


Η πίστη σε θρησκείες και οι θεωρίες συνομωσίας μοιράζονται μια κοινή ρίζα: Την ανάγκη για απαντήσεις σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα, και τη βεβαιότητα σε έναν κόσμο γεμάτο αμφιβολίες. 

Ας το εξηγήσουμε καλύτερα
  • Ανάγκη για απαντήσεις: Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική επιθυμία να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Η θρησκεία και οι θεωρίες συνομωσίας προσφέρουν έτοιμες απαντήσεις σε ερωτήματα για τη ζωή, το θάνατο, το σύμπαν και άλλα αναπόδεικτα και αβέβαια θέματα. Το αντίθετο βέβαια από αυτό που κάνει η επιστήμη
  • Βεβαιότητα: Η αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργήσει άγχος και φόβο. Η θρησκεία και οι θεωρίες συνομωσίας προσφέρουν μια αίσθηση τάξης και ελέγχου, παρέχοντας μια σταθερή κοσμοθεωρία.
  • Κοινωνική σύνδεση: Η θρησκεία και οι θεωρίες συνομωσίας μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση κοινότητας και ομοιογένειας, φέρνοντας κοντά άτομα με κοινές πεποιθήσεις.

Η παραπάνω σκέψη δεν εστιάζει στο αν οι πεποιθήσεις αυτές είναι σωστές ή λάθος, αλλά στην ψυχολογική ανάγκη που τις υποκινεί. Η ερμηνεία και η βαρύτητά των λεγομένων αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη. 
Πάντως, η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «The Sceptic Movie», από το εκπληκτικό ελληνικό κανάλι στο YouTube «The Skeptic Theory», δίνει σαφείς απαντήσεις. 

σ.σ: Το παραπάνω κείμενο, γράφτηκε στα πλαίσια της στήλης μας για τις επιστήμες, όπου περιλαμβάνονται η Θρησκειολογίαη Λογική και η Φιλοσοφία.  Είναι θέματα που μου αρέσουν και θέλω να τα επικοινωνώ μαζί σας.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal