Αποδόμηση του Ισλάμ και του Μωάμεθ σε λίγα λεπτά

Αποδόμηση του Ισλάμ και του Μωάμεθ σε λίγα λεπτά

Ποιος ήταν ο Μωάμεθ; 

Είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για τις λεπτομέρειες της ζωής του Μωάμεθ, γιατί οι ιστορικές πηγές είναι αρκετά μεταγενέστερες. Η πρωϊμότερη βιογραφική πηγή για τον Μωάμεθ είναι του Ιμπν Ισακ, που έγραψε έναν αιώνα μετά τον θάνατο του Μωάμεθ. Και για την ακρίβεια, δεν έχουμε ακριβώς ό,τι έγραψε, αλλά μια επεξεργασμένη εκδοχή του Ιμπν Χισάμ. Και αρκετοί μουσουλμάνοι μάλιστα, δεν τον παίρνουν και πολύ στα σοβαρά. 
Οι πηγές που χρησιμοποιούν για να μάθουν για τη ζωή του Μωάμεθ -Οι συλλογές της Χαντίθ- γράφτηκαν 2-3 αιώνες μετά τον θάνατό του. Άρα έχουμε αρκετά μεταγενέστερο υλικό. 

Αν πάρουμε όμως στα σοβαρά τις μουσουλμανικές παραδόσεις, η ζωή του Μωάμεθ πάει κάπως έτσι: 

Γεννήθηκε κάπου στα 570 μΧ στην πόλη της Μέκκας, που τώρα είναι η νότια Σαουδική Αραβία. Ο πατέρας του Αμπντουλάχ, πέθανε πριν γεννηθεί ο Μωάμεθ, και η μητέρα του, Αμίνα, όταν ήταν έξι ετών. Μετά τον θάνατο του παππού του, ο Μωάμεθ μεγάλωσε με τον θείο του, Άμπου Τάλιμπ, ηγέτη της φατρίας Μπάνου Χασίμ. Από νεαρή ηλικία, ο Μωάμεθ άρχισε να δουλεύει στα εμπορικά καραβάνια, κάτι που τον έφερε σε επαφή με πολλές θρησκευτικές παραδόσεις. 

Όταν ήταν 25 ετών παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα, την Χατίτζα, που ήταν 15 χρόνια μεγαλύτερη από αυτόν. Έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή του, ο Μωάμεθ απέκτησε τη συνήθεια να απομονώνεται σε μια σπηλιά στο όρος Χίρα, για προσευχή και περισυλλογή, κάτι που ήταν συνηθισμένο για τις πολυθεϊστικές φυλές της περιοχής. Έτσι φαίνεται πως ο Μωάμεθ είχε αποκτήσει από νωρίς ένα ενδιαφέρον για θρησκευτικά ζητήματα, αρκετά πριν θεωρηθεί προφήτης. 

Κατά την διάρκεια μιας απομόνωσής του, ο Μωάμεθ πείστηκε πως είχε καταληφθεί από ένα Τζιν ή δαιμονικό πνεύμα, το οποίο τον διέταξε να επαναλάβει μερικούς στίχους: 

«Διάβασε! Στο όνομα του Κυρίου σου, που δημιούργησε τον άνθρωπο από έναν θρόμβο αίματος. Διάβασε! Και ο Κύριός σου είναι ο πιο γενναιόδωρος, που του δίδαξε να γράφει με την πένα, δίδαξε αυτά που δεν γνώριζε ο άνθρωπος

Αυτά τα λόγια, υπάρχουν τώρα στο Κοράνι (κεφ 96, 1-5). Άρα, αυτή ήταν η στιγμή που ο Μωάμεθ άρχισε να λαμβάνει «αποκαλύψεις», που στην πορεία θα γίνονταν το ίδιο το Κοράνι. 
Αλλά και πάλι, σε αυτό το σημείο δεν πίστεψε πως ήταν πραγματικές ιερές αποκαλύψεις. Πίστεψε πως είχε καταληφθεί από κάποιον δαίμονα...της ποίησης. 
Ήταν 40 ετών τότε και ένιωσε τόση ντροπή με την ιδέα ότι ήταν δαιμονισμένος που προσπάθησε να πέσει από έναν γκρεμό. Αλλά εκείνο το πνεύμα που του έδωσε τους στίχους, τον εμπόδισε από το να αυτοκτονήσει. 
Ο Μωάμεθ έτρεξε πίσω στο σπίτι του, και ήταν η γυναίκα του με την ξαδέρφη της που τον έπεισαν πως δεν ήταν δαιμονισμένος αλλά ο Προφήτης του Αλλάχ. 

Ο Μωάμεθ άρχισε τότε να κηρύττει το Ισλάμ σε φίλους και συγγενείς και αργότερα δημόσια. Τα κηρύγματά του όμως σύντομα έγιναν ενοχλητικά. Καταδίκαζε τις πολυθεϊστικές πεποιθήσεις της Μέκκας και χλεύαζε τους θεούς της. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να τον καταδιώκουν, και μόλις πέθανε η γυναίκα του και ο θείος του, αποφάσισε να φύγει από την Μέκκα. 

Η νέα του πόλη, η Μεδίνα, ήταν λίγο παραπάνω από 200 μίλια βορειότερα της Μέκκας. Κάνοντας συμμαχίες με μη-μουσουλμανικές φυλές, ο Μωάμεθ άρχισε να ληστεύει εμπορικά καραβάνια. Αυτές οι ληστείες οδήγησαν σε συγκρούσεις με την Μέκκα, όπως ήταν η μάχη του Μπαντρ, της Ουχούντ και της Τάφρου. Καθώς έρεαν λάφυρα από τις μάχες, οι νέοι προσήλυτοι αυξάνονταν. Ο νέος στρατός που δημιουργήθηκε, επέτρεπε στον Μωάμεθ να υποτάξει, όχι μόνο την Μέκκα, αλλά και την υπόλοιπη Αραβία. 

Δυστυχώς για τον Μωάμεθ, μετά την επίθεση σε ένα εβραϊκό συνοικισμό στην Καϊμπάρ, οι Εβραίες που είχαν χάσει τους άντρες τους κατά την επίθεση των μουσουλμάνων, προσέφεραν ένα γεύμα στον Μωάμεθ και σε μερικούς συντρόφους του, το οποίο ο Προφήτης αποδέχτηκε. Το φαγητό όμως ήταν δηλητηριασμένο και ο Μωάμεθ το έφτυσε από το στόμα του. Σύμφωνα όμως με μουσουλμανικές πηγές, η δηλητηρίαση προκάλεσε εσωτερικές ζημιές στον Μωάμεθ, ο οποίος στη συνέχεια υπέφερε από πόνους και χρόνια προβλήματα υγείας. Ο Μωάμεθ είχε έναν βασανιστικό θάνατο μερικά χρόνια αργότερα, το 632 μΧ. 

Στο εξαιρετικό βίντεο που ακολουθεί, το οποίο είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά, ένας διάσημος -πρώην μουσουλμάνος- Youtuber, ο «Apostate Prophet», και ο David Wood, αποδομούν το Ισλάμ και τον Μωάμεθ σε λίγα λεπτά με απλή και κατανοητή αφήγηση. Δες το βίντεο από το 4:10 και μετά. 



 
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal