PhET: Διαδραστικές προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων (Καταπληκτικό εκπαιδευτικό εργαλείο)


Ακόμα μια φορά το διαδίκτυο αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να έχουν πρόσβαση όλοι! Να αφήσουν κάτω ορισμένοι τους παραλογισμούς περί επικίνδυνων ιστότοπων, διαφθοράς, παιδικής πορνογραφίας κτλ. Αυτά παντού υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως και υπήρχαν! Το θέμα είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις στο χειρισμό αυτού του καταπληκτικού εργαλείου που λέγεται Ηλεκτρονικός υπολογιστής και κατ' επέκταση Διαδίκτυο. Τα παιδιά μας, εμείς τα καθοδηγούμε, από εμάς θα πρέπει να διδαχθούν τι είναι καλό και τι όχι. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ!

Και έρχεται εδώ όπως προείπα, ακόμα ένα εργαλείο που θα κάνει την ζωή των Μαθητών αλλά και καθηγητών πιο εύκολη.
Ο λόγος για το PhET, μία καταπληκτική σελίδα από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η οποία απευθύνεται σε μαθητές και καθηγητές και παρέχει διασκεδαστικές, διαδραστικές, βασισμένες σε έρευνες προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων εντελώς δωρεάν. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιεί τους μαθητές, ώστε να κάνουν συνδέσεις μεταξύ των φαινομένων της πραγματικής ζωής και της υποκείμενης σε αυτά επιστημονικής γνώσης και να εμβαθύνουν στον φυσικό κόσμο.


Προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές στην οπτική κατανόηση εννοιών, οι προσομοιώσεις του PhET απεικονίζουν ό,τι είναι αόρατο με γραφικό τρόπο και διαισθητικά εργαλεία ελέγχου. Στοχεύοντας στην περαιτέρω ενθάρρυνση για ποιοτική εξερεύνηση, οι προσομοιώσεις διαθέτουν όργανα μετρήσεων όπως χάρακες, χρονόμετρα, βολτόμετρα και θερμόμετρα. Καθώς ο χρήστης χειρίζεται αυτά τα διαδραστικά εργαλεία βλέπει άμεσα τα αποτελέσματα των ενεργειών του και μια ποικιλιά διαφορετικών τρόπων αναπαράστασης των δεδομένων (κίνηση των αντικειμένων, γραφήματα, πίνακες, κλπ.). Η σελίδα περιέχει 70.000.000 προσομοιώσεις και ο κάθε χρήστης έχει την επιλογή να τις τρέξει απευθείας ή να το κατεβάσει στον υπολογιστή του. Η χρήση απαιτεί να έχετε εγκατεστημένη την Java.

Χάρη στους Έλληνες εκπαιδευτικούς Γιάννη Κασκαμανίδη, Βαγγέλη Κολτσάκη, Γιάννη Λεύκο και Κωστή Χαλκιαδάκη, μπορείτε να δείτε αρκετές προσομοιώσεις μεταφρασμένες στην Ελληνική γλώσσα!


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης