#1 Μαθήματα Python: Εγκατάσταση «Python» σε Windows 10

Δωρεάν μαθήματα Python

Η «Python» είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Στόχος της είναι η ανάπτυξη διάφορων ειδών λογισμικού όπως π.χ. ιστοσελίδες, εφαρμογές κ.λπ. Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε πως γίνεται η εγκατάσταση της «Python» σε «Windows 10».
Αρχικά, πριν κάνετε την εγκατάσταση, καλό είναι να ελέγξετε τον «τύπο συστήματος» του υπολογιστή σας δηλαδή αν είναι 32 ή 64 bit.
Βήματα: Έναρξη Windows -> Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Πληροφορίες -> Σκρολάρετε προς τα κάτω -> Προδιαγραφές συσκευής -> Τύπος συστήματος  (32 ή 64 bit)



Εφόσον έχουμε δει τον «Τύπο συστήματος» πατάμε στο συγκεκριμένο σύνδεσμο URL  και βρίσκουμε την έκδοση «Python» που μας ενδιαφέρει.



Εδώ θα συνιστούσα προσοχή. Η έκδοση θα πρέπει: 

  • Να είναι «Stable Release» (σταθερή)
  • Από 3 και πάνω 
  • Τα «bits» της να ταιριάζουν στα «bits» του laptop ή desktop.  Παράδειγμα: 
  • Στο file με το όνομα «Windows x86-64 executable installer» το «x86-64» σημαίνει ότι αυτή η έκδοση είναι σχεδιασμένη για pc 64 bit, ενώ στο «Windows x86 executable installer» το «x86» σημαίνει ότι ταιριάζει με τους τύπους συστήματος υπολογιστών 32 bit. Αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως π.χ. οι υπολογιστές 64 bit χαμηλών επιδόσεων. Σε αυτήν την περίπτωση διαλέξτε για λήψη τον φάκελο «Windows x86 executable installer».  


Η εγκατάσταση του προγράμματος είναι εύκολη και απλή. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το παρακάτω βίντεο.



Υποσημείωση: Πριν κάνετε κλικ στο  «Install Now» σιγουρευτείτε να έχετε επιλέξει τα «Install launcher for all users» και «Add Python π.χ. 3.8.0 to PATH» όπως στην παρακάτω εικόνα:



Μετά την εγκατάσταση της «Python» για να δείτε αν έχει εγκατασταθεί σωστά ή όχι, ανοίξτε το «CMD» (Γραμμή εντολών των Windows) και πληκτρολογήστε:
python --version
Πατήστε «Enter». Το αποτέλεσμα που θα σας βγάλει το «CMD» θα πρέπει να είναι η έκδοση «Python» που έχετε εγκαταστήσει π.χ.: Python 3.8.0.



Για την εκτέλεση της «Python» θα χρειαστούμε κι ένα εργαλείο επεξεργασίας κώδικα. Προσωπικά, συνιστώ το «Visual Studio Code» 



Άρθρα του «dwrean.net» σχετικά με το «Python» που μπορεί να σας είναι χρήσιμα:



Συντάκτης του άρθρου: Εύα Κρεμμύδα

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram