Αυτά είναι τα καλύτερα και πιο ασφαλή Android stores για να κατεβάζεις APK αρχεία

Εναλλακτικά και ασφαλή Android stores

Μερικές φορές, μια Android εφαρμογή που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας δεν είναι διαθέσιμη στο Google Play Store. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως να είναι αποκλεισμένη από γεωγραφικούς περιορισμούς, μπορεί να περιέχει περιεχόμενο για ενήλικες ή ο προγραμματιστής να την έχει αφαιρέσει. 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να την εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποκτήσουμε ένα αντίγραφο του αρχείου APK, ώστε να μπορούμε να το «φορτώσουμε» εκ των έσω.

Αρκετοί ιστότοποι ειδικεύονται στον διαμοιρασμό αρχείων APK για κατέβασμα. Ορισμένοι είναι καλύτεροι από άλλους, οπότε αν θέλεις να ανακαλύψεις τις καλύτερες τοποθεσίες για λήψη αρχείων APK με ασφάλεια, συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, το APK είναι το μορφότυπο για android αρχεία. Η συντομογραφία αυτή σημαίνει Android Package Kit και είναι ο κύριος τρόπος διανομής και εγκατάστασης Android εφαρμογών. Όταν κατεβάζεις μια εφαρμογή από το Google Play, κάνεις λήψη και εκτέλεση ενός αρχείου APK στο παρασκήνιο, αλλά δεν έχεις πρόσβαση στο ίδιο το APK.

Επειδή τα αρχεία APK εγκαθιστούν εφαρμογές στο σύστημά μας, μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια. Ένα άτομο με κακόβουλες προθέσεις θα μπορούσε να τροποποιήσει το APK προτού το εγκαταστήσουμε και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει ως ψηφιακό δούρειο ίππο για να εγκαταστήσει και να εκτελέσει κακόβουλο λογισμικό. 

Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ιστότοπος που χρησιμοποιούμε για να κατεβάζουμε τέτοια αρχεία είναι αξιόπιστος. Θα πρέπει δηλαδή να ελέγχονται διεξοδικά όλα τα APK και να έχει ιστορικό ασφάλειας και αξιοπιστίας. Πάμε να δούμε μερικά αξιόπιστα sites. 

Το APKMirror είναι ίσως ο καλύτερος ιστότοπος για κατέβασμα αρχείων APK. Ανήκει και λειτουργεί από την ίδια ομάδα που δημιούργησε τον πασίγνωστο ιστότοπο ειδήσεων για Android, το Android Police, ο οποίος μας διαβεβαιώνει ότι είμαστε σε ασφαλή χέρια.

Ο μεγαλύτερος και κύριος ανταγωνιστής του APKMirror είναι αναμφισβήτητα το APKPure. Οι δύο ιστότοποι κυκλοφόρησαν περίπου την ίδια περίοδο. Όπως το APKMirror, αυτό το αποθετήριο APK αρχείων ακολουθεί αυστηρές πρακτικές ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι όλα τα APK που κατεβάζουμε είναι ασφαλή και χωρίς ιούς.

Aptoide
Το Aptoide είναι ένας άλλος γίγαντας του χώρου με περισσότερους από 200 εκατομμύρια χρήστες και είναι υπεύθυνος για έξι δισεκατομμύρια λήψεις. Όπως και τα παραπάνω, ο ιστότοπος μάς επιτρέπει να το κατέβασμα APK αρχείων απευθείας στη συσκευή μας. 

Αφήσαμε για το τέλος κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες προτάσεις, αφού στο F-Droid μπορούμε να κατεβάσουμε APK αρχεία από εφαρμογές και παιχνίδια που είναι μόνο ανοικτού κώδικα (Open Source)


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram