Σημαντική λίστα με ενέργειες για να θωρακίσεις τα Windows 11

Ασφάλεια υπολογιστή - Γίνε master του pc σου
Παρόλο που τα Windows 11 κάνουν καλή δουλειά στο να διατηρούν τον υπολογιστή μας ασφαλή από προεπιλογή, υπάρχουν επιπλέον βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι παραμένει προστατευμένος. Από τη ρύθμιση ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης έως τον προγραμματισμό των ενημερώσεων των Windows, τα μέτρα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της καταστροφής του συστήματός μας από επικίνδυνο ή κακόβουλο λογισμικό.

Είτε μόλις αγόρασες έναν νέο υπολογιστή με Windows 11 είτε χρησιμοποιείς το λειτουργικό σύστημα εδώ και καιρό, είναι βέβαιο ότι θα μάθεις κάτι καινούργιο με τη λίστα ασφαλείας που σου έχω ετοιμάσει παρακάτω. 

Γενικές συμβουλές ασφαλείας
  1. Απέφυγε τη λήψη αρχείων από άγνωστες ή αναξιόπιστες πηγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μολυνθείς με κακόβουλο λογισμικό (χρησιμοποίησε μόνο το dwrean.net για δωρεάν λογισμικό).
  2. Μην συνδέεις άγνωστες συσκευές USB (φλασάκια) ή άλλες συσκευές στον υπολογιστή σου.
  3. Ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείς (πχ: gmail), μπορείς να σετάρεις φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να προστατευτείς από απειλές phishing και να αποφύγεις κακόβουλο λογισμικό που επισυνάπτεται σε εισερχόμενα emails. Αν και το gmail, διαθέτει εξαιρετικό anti-spam εργαλείο από μόνο του, καλό είναι να βάλουμε και μεις το χεράκι μας. 
Anti-Virus
  1. Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις μια σάρωση για κακόβουλο λογισμικό για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο στον υπολογιστή σου. Για να το κάνεις αυτό, πήγαινε στις Ρυθμίσεις ► Απόρρητο και ασφάλεια ► Ασφάλεια των Windows ► Προστασία από ιούς και απειλές. Οι περισσότερες από αυτές τις διεργασίες θα πρέπει να εκτελούνται ήδη αυτόματα στο παρασκήνιο, αλλά μπορείς να τις τσεκάρεις από εδώ. 
  2. Στην ενότητα «Προστασία από ιούς και απειλές», μπορείς να κάνεις κλικ στις «επιλογές σάρωσης» για να εκτελέσεις διαφορετικούς τύπους σαρώσεων στον υπολογιστή. Η «Γρήγορη σάρωση» ελέγχει τους φακέλους του συστήματος, όπου βρίσκονται συνήθως απειλές. «Η πλήρης σάρωση» διαρκεί πολύ περισσότερο, αλλά εκτελεί μια βαθιά σάρωση που συμπεριλαμβάνει όλα τα προγράμματα και αρχεία που εκτελούνται στον σκληρό δίσκο. 
  3. Για να διασφαλίσεις ότι η συσκευή σου προστατεύεται ανά πάσα στιγμή, ενεργοποίησε την επιλογή «Προστασία σε πραγματικό χρόνο» στο μενού ρυθμίσεων «Προστασία από ιούς και απειλές». Αυτό θα εντοπίσει οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό και θα το σταματήσει από την εγκατάστασή του.
  4. Ο υπολογιστής θα πρέπει να κατεβάζει αυτόματα τις πιο πρόσφατες πληροφορίες ασφαλείας για να διατηρείται προστατευμένος. Ωστόσο, μπορείς να ελέγξεις χειροκίνητα για ενημερώσεις μεταβαίνοντας στο μενού Ενημερώσεις προστασίας από ιούς και απειλέςΕνημερώσεις προστασίας.
  5. Εκτός από την προστασία από ιούς, μπορείς επίσης να ενεργοποιήσεις την προστασία από ransomware  πηγαίνοντας στο μενού Προστασία από ιούς και απειλέςΠροστασία από ransomware. Εκεί, ενεργοποιούμε την επιλογή της «ελεγχόμενης πρόσβασης σε φακέλους».
  6. Εάν ένα αρχείο που έχεις κατεβάσεις γνωρίζεις ότι είναι 100% ασφαλές αλλά έχει επισημανθεί από το Windows Defender ως απειλή, μπορείς να παρακάμψεις αυτή την απειλή πηγαίνοντας από τις ρυθμίσεις στο Προστασία από ιούς και απειλές ► Επιτρεπόμενες απειλές.
  7. Δεδομένου ότι το Windows Defender είναι προεγκατεστημένο στα Windows 11, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις άλλο λογισμικό προστασίας από ιούς.
Sign-In (σύνδεση μέσω λογαριασμού της Microsoft)
  1. Βεβαιώσου ότι έχεις ενεργοποιήσει τον σωστό τρόπο σύνδεσης στον υπολογιστή σου, μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις Λογαριασμοί ► Επιλογές εισόδου. Από εδώ μπορείς να ενεργοποιήσεις διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης ανάλογα με τον τύπο του υπολογιστή που χρησιμοποιείς
  2. Βεβαιώσου ότι ο υπολογιστής σου είναι ασφαλής και κλειδωμένος όσο βρίσκεσαι μακριά από αυτόν μέσω του ίδιου μενού και στην ενότητα «Πρόσθετες ρυθμίσεις». Εκεί, μπορείς να ενεργοποιήσεις το κλείδωμα του υπολογιστή, δυναμικά και αυτόματα.
  3. Εάν χρησιμοποιούν πολλά άτομα τον ίδιο υπολογιστή, μπορείς να προσθέσεις πολλαπλούς λογαριασμούς Microsoft για τον καθ' ένα ξεχωριστά. Πήγαινε στις ΡυθμίσειςΛογαριασμοίΟικογένεια και άλλοι χρήστες και, στη συνέχεια, κάνε κλικ στην επιλογή Προσθήκη άλλου χρήστη ή προσθήκη μέλους οικογένειας ► Προσθήκη λογαριασμού.
  4. Εάν χρησιμοποιείς τη συσκευή σου σε δημόσιο χώρο, είναι λογικό και απαραίτητο να προσθέσεις έναν κωδικό πρόσβασης για την είσοδο στον υπολογιστή. Μπορείς να ορίσεις έναν κωδικό πρόσβασης μέσω της διαδρομής: ΛογαριασμοίΚωδικός πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης περιέχει έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και δεν πρέπει να είναι εύκολο να τον μαντέψεις. Διάβασε ένα σχετικό άρθρο που έγραψα με ισχυρούς κωδικούς.
Δραστηριότητα και δικαιώματα (Activity and Permissions)
  1. Για να ελέγξεις ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό σου και για να βεβαιωθείς ότι δεν εμφανίζονται μη εξουσιοδοτημένες συσκευές, πήγαινε στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΕύρεση της συσκευής μου και επίλεξε την επιλογή για να δεις όλες τις συσκευές σου.
  2. Από προεπιλογή, ο υπολογιστής σου αποθηκεύει το ιστορικό των δραστηριοτήτων σου, όπως και τις ιστοσελίδες στις οποίες περιηγείσαι και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείς εφαρμογές και υπηρεσίες. Για να σταματήσεις την αποθήκευση της δραστηριότητάς σου, μπορείς να το κάνεις αυτό  πηγαίνοντας στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΙστορικό δραστηριότητας.
  3. Η Αναζήτηση των Windows χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και διάφορες εφαρμογές για να σου δώσει σχετικά αποτελέσματα στη συσκευή σου. Μπορείς να φιλτράρεις το περιεχόμενο της αναζήτησης και των αποτελεσμάτων μεταβαίνοντας στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΔικαιώματα αναζήτησης. Εδώ, μπορείς να ρυθμίσεις την ασφαλή αναζήτηση σε τρία επίπεδα: αυστηρή, μέτρια ή να είναι απενεργοποιημένη.
  4. Ορισμένες εφαρμογές απαιτούν άδεια πρόσβασης σε πληροφορίες όπως η τοποθεσία σου, η κάμερα, το μικρόφωνο κτλ. Για να δεις ποιες εφαρμογές τις χρησιμοποιούν, πήγαινε στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΔικαιώματα εφαρμογής. Μπορείς να κάνεις κλικ σε κάθε κατηγορία για να ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις την πρόσβαση.
  5. Αν ανησυχείς μήπως χάσεις τον φορητό υπολογιστή ή το tablet σου, μπορείς να αποθηκεύσεις τη θέση της συσκευής σου για να την ξαναβρείς. Πήγαινε στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΕύρεση της συσκευής μου για να ενεργοποιήσεις/απενεργοποιήσεις την επιλογή.
  6. Δεν θέλεις να βλέπεις εξατομικευμένες εφαρμογές ή να επιτρέπεις την πρόσβαση των Windows στα δεδομένα σου; Απενεργοποίησε αυτές τις επιλογές μεταβαίνοντας στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΓενικά.
Πρόληψη απειλών
  1. Διατήρησε τα Windows 11 ενημερωμένα για να διασφαλιστεί ότι ο υπολογιστής διαθέτει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Πήγαινε στις ΡυθμίσειςΕνημέρωση των Windows για να ελέγξεις αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις για λήψη και εγκατάσταση.
  2. Ενεργοποίησε όλα τα ενσωματωμένα εργαλεία ασφαλείας των Windows 11 μεταβαίνοντας στις ΡυθμίσειςΑπόρρητο και ασφάλειαΑσφάλεια των Windows. Εάν δεν έχεις εγκαταστήσει λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ασφάλεια του υπολογιστή σου.
  3. Για να προστατέψεις τον υπολογιστή από πιθανές διαδικτυακές απειλές, αξίζει να δεις το τείχος προστασίας (Firewall). Τα Windows 11 περιλαμβάνουν ένα τέτοιο και μπορείς να το ενεργοποιήσετε μέσω των ΡυθμίσεωνΑπόρρητο και ασφάλειαΑσφάλεια των WindowsΤείχος προστασίας και προστασία δικτύου.
  4. Εάν έχεις την έκδοση Pro ή Enterprise των Windows 11, μπορείς να ενεργοποιήσεις το BitLocker, μια λειτουργία που κρυπτογραφεί τη συσκευή σου. Εάν χαθεί η συσκευή σου, το BitLocker προστατεύει το λειτουργικό σύστημα και τα αρχεία, ώστε να μην μπορεί κανείς άλλος να έχει πρόσβαση σε αυτά. Μπορείς να το ενεργοποιήσεις μέσω των ΡυθμίσεωνΑπόρρητο και ασφάλειαΚρυπτογράφηση συσκευήςΚρυπτογράφηση μονάδας BitLocker.
Συμπέρασμα
Η γνώση των πρόσθετων ρυθμίσεων στα Windows 11 μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ασφαλούς και μιας ευάλωτης συσκευής. Είναι εύκολο να γίνεις γνώστης της ασφάλειας όταν ξέρεις που να κοιτάς και τι να ψάχνεις. Χρησιμοποιήστε αυτό τον οδηγό για να βοηθήσεις γνωστούς, φίλους και την οικογένειά σου. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram