[Τι σημαίνει]: Freemium λογισμικό

Τι σημαίνει freemium πρόγραμμα

Freemium, είναι ένα πρόγραμμα για υπολογιστή, ένα επιχειρηματικό μοντέλο, στο οποίο μια εφαρμογή παρέχεται δωρεάν αλλά με περιορισμένη λειτουργικότητα ή χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με το Freeware και το Open Source. Ο όρος «freemium» είναι συνδυασμός των λέξεων «free» και «premium».

Οι χρήστες ενός προγράμματος freemium μπορούν να χρησιμοποιούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής ή της υπηρεσίας δωρεάν, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν για πρόσβαση σε πρόσθετα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες. Η ιδέα πίσω από το μοντέλο freemium είναι να προσφέρεται στους χρήστες μια «γεύση» του προϊόντος δωρεάν, με την ελπίδα (από τους δημιουργούς) ότι τελικά θα αναβαθμίσουν στην έκδοση premium.

Τα προγράμματα freemium χρησιμοποιούνται συχνά από εταιρείες λογισμικού ώστε να αποκτήσουν μια μεγάλη βάση χρηστών και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της φίρμας, ενώ παράλληλα παράγουν έσοδα από πελάτες που πληρώνουν και θέλουν πρόσβαση σε πρόσθετα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης (με τη βοήθεια του ChatGPT)

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal