Πέντε λόγοι για να επιλέξω freeware, γιατί τα ωραία στη ζωή είναι δωρεάν

Για πρέπει να επιλέγουμε δωρεάν προγράμματα


  1. First things first. Σε ένα post στο facebook διάβασα «που είναι αυτή η γενιά των 700€, να μας δανείσει και μας;». Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από οικονομικές και, εννοείται, δωρεάν λύσεις. Αν δε διαθέτεις 80,100 ή και χιλιάδες ευρώ για το γνωστό, μεγάλης εταιρίας, λογισμικό, μάθε ότι υπάρχει σωρεία ελεύθερων προγραμμάτων που κάνουν τη δουλειά ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς εκπτώσεις σε ποιότητα. Αυτή είναι φυσικά και η φιλοσοφία του dwrean.net. Ψάξου! 
  2. Ένα ελεύθερο πρόγραμμα συνήθως είναι το «παιδί» ενός μοναχικού καβαλάρη developer, ο οποίος έχει επενδύσει χρόνια, πάθος, έμπνευση, όνειρα και τους όρους διαβίωσής του, ή μιας μικρής ομάδας προγραμματιστών που προσπαθεί να επιβιώσει στην αρένα της παγκόσμιας αγοράς. Όλοι αυτοί για να ξεφύγουν από την ανωνυμία, να κάνουν ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους, να πετύχουν, ξεπατώνονται νυχθημερόν για να βγάλουν κάτι καλό. Επωφελήσου! Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από freeware εκεί έξω, που διανέμεται από μεγάλες εταιρίες.
  3. Ας σημειωθεί ότι εταιρίες κολοσσοί, όπως η Microsoft και η Google, δεν επιλέγουν πλέον τους ανθρώπους τους εξετάζοντας αν έχουν ή όχι τις περγαμηνές, πτυχία, επαίνους και συστάσεις. Νούμερο ένα κριτήριο είναι η δουλειά που έχει κάποιος να παρουσιάσει, ήτοι ψάχνουν για να «τσιμπήσουν» κάτι λαμπερό, πρωτότυπο, κάτι που έχει από πίσω του δουλειά. Αυτό το κάτι απαντά στους χαρακτηρισμούς freeware, donateware και opensourceware.
  4. Όσο αναπτύσσεται και εξαπλώνεται η κουλτούρα του ελεύθερου λογισμικού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν κίνητρα, παραδειγματίζονται, βλέπουν ότι είναι εφικτό, ότι μπορούν από το χώρο τους, φορώντας τις παντόφλες τους να γίνουν δημιουργοί. Οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα σημασία ώστε να μην κλείσει αυτή η πόρτα.
  5. Το σημαντικότερο για το τέλος. Η δημοσιότητα, τα Like και η αίγλη του πρωτοσέλιδου στο PC Magazine δεν είναι πάντα οι προθέσεις του δημιουργού ελεύθερου ή freeware λογισμικού. Πρόκειται για ένα ετερόκλητο κίνημα εθελοντισμού που βλασταίνει παράλληλα με την απότομη άνθιση του διαδικτύου. Ήτοι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, από άποψη, κουλτούρα και ανιδιοτέλεια, «μας έχουν κάνει μάγκες». Φυσικά, πρόκειται για φωνές, που αν δεν τις στηρίξουμε, θα χαθούν στο χαώδες διαδίκτυο. 
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal