Η άποψή μου για το ChatGPT

H άποψή μου για το ChatGPT

Σε πολύ λίγο χρόνο η τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT μπήκε για τα καλά στη ζωή μου ως copywriter (αρθρογράφου) και πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι των άρθρων που γράφονται στο dwrean.net. Από τον Νοέμβριο του 2022 που το ChatGPT έγινε διαθέσιμο στο κοινό, όλοι ασχολούνται μαζί του και γίνονται πολλές συζητήσεις από ειδικούς και μη. 
Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία και είναι φυσικό να επικρατεί ενθουσιασμός σε παγκόσμια κλίμακα, όπως με κάθε επαναστατικό που εμφανίζεται στο χώρο της τεχνολογίας και το ίντερνετ. Ναι, είναι επαναστατικό το ChatGPT, και το παρομοιάζω με την έλευση του διαδικτύου. Ακόμα είναι στα σπάργανα όμως και έχει πολλά να δώσει στο άμεσο μέλλον, διότι συνεχώς εξελίσσεται. 

Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι το ChatGPT «θα μας πάρει τις δουλειές», και κατά τη γνώμη μου ποτέ δε θα γίνει αυτό, τουλάχιστον όχι στο κοντινό μέλλον. Το ChatGPT ήρθε για να μείνει, και αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δημιουργηθούν νέα skills. Για παράδειγμα, άνθρωποι θα ασχολούνται με την ανάλυση κειμένων που θα δίνει το ChatGPT, θα υπάρχουν επαγγελματίες που θα ειδικεύονται στη συζήτηση με το ChatGPT, ώστε να απομυζούν το καλύτερο που μπορεί να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη. Διότι, όταν χρησιμοποιείς τις κατάλληλες λέξεις, τις κατάλληλες ερωτήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις. Επίσης, δεν είναι απίθανο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που ούτε φανταζόμαστε σήμερα. 

Να ξέρεις, ότι οι τεχνολογίες και οι εξελίξεις αλλάζουν τις απαιτήσεις των επαγγελμάτων και όχι τα ίδια τα επαγγέλματα. 

Θα πρέπει να μάθουμε να εξελισσόμαστε, να μη μένουμε στάσιμοι καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μας καριέρας και να ξεφύγουμε από αυτή την απαρχαιωμένη λογική. Δηλαδή, τη νοοτροπία που ό,τι μάθαμε στα νεανικά μας χρόνια, θα δουλεύουμε στο σήμερα με εκείνη τη γνώση. Όχι, δεν είναι έτσι. 

Το ChatGPT δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς τυφλά και άκριτα. Δηλαδή, δεν πρέπει να του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη. Έτσι το χρησιμοποιώ και γω, ως βοηθό, συνεργάτη, ώστε να γίνεται η δουλειά μου πιο γρήγορα. Ναι, κάνει λάθη (όπως είπαμε ακόμα εξελίσσεται), αλλά και όταν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο που δύσκολα θα εντοπίζεις λανθασμένες αναφορές, ο ανθρώπινος παράγοντας που θα συνεργάζεται με την τεχνητή νοημοσύνη θα δίνει καλύτερα αποτελέσματα. 

Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι αρνητικές φωνές, άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί με το ChatGPT, και αυτό γίνεται επειδή δεν έχουν επαρκή γνώση της τεχνητής νοημοσύνης ή είναι τίποτα εκκεντρικοί δισεκατομμυριούχοι που θέλουν να κάνουν εντύπωση με τις δηλώσεις τους (γεια σου Elon). 
Αν θέλεις να είσαι επιφυλακτικός, να είσαι με τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και όχι με το ChatGPT. Πολύ συχνά οι άνθρωποι βγάζουν αρνητισμό στο εργαλείο και όχι στον άνθρωπο που το χρησιμοποιεί. Όπως λέει πολύ εύστοχα ο κ. Μπλέτσας: «επειδή οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν με γρήγορο ρυθμό, είναι δύσκολες στη χώνεψη».

Συνοψίζοντας, το ChatGPT είναι εδώ για να μας βοηθάει, να μας κάνει καλύτερους και γρηγορότερους στη δουλειά μας. Δε φοβόμαστε τις εξελίξεις, απλά προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα. Συνεργατικά λοιπόν, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως, ΔΕΝ θα έχουμε ένα συνεργάτη που θα μας γκρινιάζει.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal