Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα σου φάει τη δουλειά, εκτός αν δεν έχεις δική σου νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα σου φάει τη δουλειά, εκτός αν δεν έχεις δική σου νοημοσύνη

Η παρακάτω φράση «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα σας φάει τις δουλειές, εκτός αν δεν έχετε δική σας νοημοσύνη», ειπώθηκε από τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την εξαιρετική σελίδα στο Facebook, «Antitechnophobics», και με βρίσκει 100% σύμφωνο!   

Πάμε να το αναλύσουμε λιγάκι. 

Πρώτα απ' όλα, ας εξηγήσουμε την έννοια της «τεχνητής νοημοσύνης» (ΤΝ). Η ΤΝ αναφέρεται στην ικανότητα των μηχανών να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση προτύπων, εκμάθηση, λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων.

Το πρώτο σκέλος της φράσης «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα σας φάει τις δουλειές...», υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι η ΤΝ δεν θα απαλλάξει τους ανθρώπους από τις δουλειές τους. Αυτό μπορεί να είναι αληθές σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν η ΤΝ χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να ενισχυθεί η ανθρώπινη απόδοση. Σε αυτήν την προοπτική, η ΤΝ μπορεί να αναλάβει ρουτίνες εργασίες, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές και σύνθετες αποφάσεις.

Ωστόσο, το δεύτερο σκέλος της φράσης προσθέτει έναν όρο: «...εάν δεν έχετε δική σας νοημοσύνη». Αυτό υπονοεί ότι οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ευελιξία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας γενικότερα.  Έχει σημασία να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας και να εκμεταλλευτούμε τις νέες τεχνολογίες για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Συνοψίζοντας, η παραπάνω φράση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει απαραιτήτως τις ανθρώπινες δουλειές, αλλά η έλλειψη προσαρμοστικότητας και ανάπτυξης των ατομικών ικανοτήτων μας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον επαγγελματικό μας βίο. Για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής, είναι σημαντικό να επενδύουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας και να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Διάβασε δύο ακόμα άρθρα για το θέμα αυτό: 
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal