«Η Ιστορία της Σούζι» - Φραγμός στην Επιστήμη και την Κριτική Σκέψη

«Η Ιστορία της Σούζι» - Φραγμός στην Επιστήμη και την Κριτική Σκέψη

Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπεις τον κόσμο μας μέσα από την οπτική γωνία της Σούζι, μιας νεαρής κοπέλας που έχει μια βαθειά θρησκευτική πίστη. Η Σούζι βλέπει τον κόσμο να είναι γεμάτος θεϊκή αγάπη και παρέμβαση, και πιστεύει σε αυτό με απαράμιλλη αφοσίωση. Για εκείνη, η πίστη είναι ένας προστατευτικός μανδύας, ένας κόσμος άνευ επιστήμης και κριτικής σκέψης, ένα κουκούλι παρηγοριάς. Κυρίως, όμως, επιδιώκει να είναι ευτυχισμένη.

Αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον με έντονη θρησκευτική πίστη, είναι πιθανό να συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που μοιάζουν με τη Σούζι. Αυτό το παράδειγμα αντιπροσωπεύει μια γενικότερη κατάσταση όπου η πίστη και η αφοσίωση σε θρησκείες μπορεί να αποτελέσουν έναν φραγμό για την αποδοχή της επιστήμης και της κριτικής σκέψης. Παρά την ύπαρξη πολλών αναπάντητων ερωτημάτων και πιθανών αντιφάσεων, η πίστη μπορεί να παρέχει στους ανθρώπους έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και να βρουν ευτυχία σε μια αβλαβή πραγματικότητα.

Ο όρος «αβλαβή» χρησιμοποιείται εδώ μεταφορικά για να υποδηλώσει μια κατάσταση όπου η πίστη λειτουργεί ως ένα είδος προστατευτικού κουκουλιού ή αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν οι άνθρωποι επιλέγουν να μην αμφισβητούν τις πεποιθήσεις τους και να μην αναζητούν εξηγήσεις μέσω της επιστήμης ή της κριτικής σκέψης.

Δες το βίντεο



σ.σ: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της στήλης μας «Επιστήμες», που έχουμε εντάξει εδώ και αρκετό καιρό στο υλικό της ιστοσελίδας μας, η Φιλοσοφία, είναι μια από τις αγαπημένες μας επιστήμες, διότι εξερευνά τα βασικά ερωτήματα και τις αρχές που αφορούν την ύπαρξη, τη γνώση, την αξία, την πραγματικότητα και την ηθική. Οπότε, σε προλαβαίνω πριν αναρωτηθείς «τι δουλειά έχουν οι θρησκείες στη θεματολογία σας». 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal