[How to]: Πως να έχεις πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες στην Ελλάδα ιστοσελίδες (Αλλαγή DNS)

Αλλαγή DNS Server πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες



Ο συγκεκριμένος οδηγός έρχεται μετά από τις δικές σας προτροπές, αφού πολλοί ζητήσατε να παρουσιάσουμε μία πιο γενική λύση για να παρακάμψουμε τους περιορισμούς που έθεσε η Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δηλαδή την απαγόρευση της επίσκεψης σε ορισμένες ιστοσελίδες. Έτσι μετά την ρύθμιση εντός του Firefox, μετά την χρήση του ενσωματωμένου VPN του Opera και μετά την παρουσίαση του δωρεάν VPN για Google Chrome, είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε πως θα αλλάξετε DNS στον υπολογιστή σας.


Τι είναι ο DNS Server;

Πριν περάσουμε όμως στο πως μπορείτε να κάνετε αυτό, οφείλουμε να εξηγήσουμε τι κάνει ο DNS Server. Μία πολύ γρήγορη και κατανοητή εξήγηση είναι πως πρόκειται για "καταλόγους" που μεταφράζουν το URL μίας ιστοσελίδας, σε διευθύνσεις IP. Για παράδειγμα, όταν εμείς πληκτρολογούμε www.facebook.com, ο DNS κάνει την αντιστοίχηση του "www.facebook.com" με την IP διεύθυνση 31.13.91.36. Συνήθως κάθε πάροχος ίντερνετ χρησιμοποιεί αυτόματα έναν συγκεκριμένο DNS Server και εδώ εφαρμόστηκε το μέτρο που τους επέβαλε η Επιτροπή. Δηλαδή όταν εμείς πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνση μίας μπλοκαρισμένης ιστοσελίδας, αντί ο DNS Server που χρησιμοποιεί ο πάροχος μας, να μας επιστρέψει την πραγματική της διεύθυνση IP, επιστρέφει αυτή της ιστοσελίδας του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.


Τι ακριβώς θα κάνουμε εμείς;

Αυτό που θα κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε, εντελώς νόμιμα, τον υπολογιστή μας να χρησιμοποιεί  τον DNS Server που θα του πούμε εμείς και όχι αυτόν που συνδέεται αυτόματα. Υπάρχουν αρκετοί DNS Servers διαθέσιμοι, με πιο γνωστούς αυτούς της Cloudflare, της Google, το OpenDNS της Cisco κ.α.


Οδηγός Αλλαγής DNS Server

Για να αρχίσει η διαδικασία της αλλαγής, σε Windows 10, πρέπει να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις δικτύου και διαδικτύου, κάνοντας δεξί κλικ στο σχετικό εικονίδιο που βρίσκεται στο αριστερό κάτω άκρο της επιφάνειας εργασίας.


Έπειτα ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του προσαρμογέα δικτύου, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.


Αφού εντοπίσουμε τον προσαρμογέα, θα χρειαστεί να ανοίξουμε τις ιδιότητές του, κάνοντας δεξί κλικ πάνω του, και έπειτα να επιλέξουμε Properties (Ιδιότητες) όπως δείχνει και το πράσινο βέλος.


Απέχουμε λίγα μόλις βήματα από την ολοκλήρωση της αλλαγής. Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε την επιλογή "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)", να κάνουμε δεξί κλικ και να επιλέξουμε το "Use the following DNS server addresses". Εδώ θα εισάγουμε τις δύο IPv4 διευθύνσεις του DNS Server της επιλογής μας. (Την διεύθυνση που πρέπει να εισάγουμε θα τη βρούμε λίγο πιο κάτω)


Παρομοίως θα χρειαστεί να ολοκληρώσουμε την αντίστοιχη διαδικασία για την επιλογή "Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6)". Αφού ολοκληρώσετε


Για Cloudlare 1.1.1.1 DNS :
(IPv4)
Preferred: 1.1.1.1
Alternate: 1.0.0.1
(IPv6)
Preferred: 2606:4700:4700::1111
Alternate: 2606:4700:4700::1001

Για Google Public DNS :
(IPv4)
Preferred: 8.8.8.8
Alternate: 8.8.4.4
(IPv6)
Preferred: 2001:4860:4860::8888
Alternate: 2001:4860:4860::8844

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι DNS Servers, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε αυτόν της επιλογή μας. Αν δούμε ότι έχει μειωθεί η ταχύτητά μας ή αντιμετωπίζουμε θέμα με κάποιο online παιχνίδι, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποιον άλλο. Μετά την αλλαγή καλό θα ήταν να πραγματοποιήσουμε ένα restart στον υπολογιστή μας, ή και στο modem μας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω πρέπει να γίνουν σε κάθε υπολογιστή μας, ή διαφορετικά να αλλάξουμε DNS Server απευθείας στο Modem μας.

Σημαντικό: Η αλλαγή του DNS Server είναι μία απολύτως νόμιμη διαδικασία. Βέβαια, το τι θα κάνεις από εκεί και πέρα, αφορά τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal