8 εφαρμογές για να κάνουμε τα δεδομένα μας ασφαλέστερα

εφαρμογές για android πιο ασφαλέστερες

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο λέξεις όπως ιδιωτικότητα, δεδομένα, παραβίαση, ασφάλεια, υποκλοπή. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο το hacking μίας υπηρεσίας και η διαρροή δεδομένων χιλιάδων ατόμων, πόσο μάλλον όταν όλοι με ευκολία δίνουμε τα δεδομένα μας από εδώ και από εκεί. Αν το καλοσκεφτούμε, μέσα στο smartphone μας έχουμε τα πάντα, από φωτογραφίες, μέχρι συνομιλίες και από τραπεζικά δεδομένα, μέχρι το ιστορικό των μετακινήσεων μας. Επομένως η προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητάς μας είναι απαραίτητη.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 8 εφαρμογές που δεν είναι άτρωτες, αλλά σίγουρα έχουν παραπάνω δικλείδες ασφαλείας ώστε ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση, η ζημιά να είναι μικρή. Πριν περάσουμε σε αυτές, θα πρέπει να τονίσουμε πως τίποτα από τα παρακάτω δεν έχει νόημα αν οι ίδιοι δεν κατανοήσουμε τον κίνδυνο και δεν πάρουμε στα σοβαρά την όλη κατάσταση.


1) Signal:
Μία εφαρμογή για όσους θέλουν να μιλάνε ασφαλέστερα με φίλους και συγγενείς. Αξίζει να σημειωθεί πως την προτείνει ο ίδιος ο Edward Snowden, ενώ πρόσφατα την στήριξε και ο Elon Musk.

2) Telegram: Όπως και το Signal, το Telegram είναι μία εφαρμογή επικοινωνίας. Δεν φτάνει τα επίπεδα του Signal, αλλά σίγουρα είναι μία καλύτερη μέση λύση σε σχέση με Messenger και Skype.

3) Proton Mail: Όποιος θέλει να ξεφύγει από τα δίχτυα της Google καλό θα ήταν να κοιτάξει προς το Proton Mail. Έμπιστες υπηρεσίες για mail δεν υπάρχουν πάρα πολλές, όμως το Proton κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει την προστασία του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου.

4) Duck Duck Go: Αφού ξεκινήσαμε να φύγουμε από την Google ας συνεχίσουμε με μία πιο "ανώνυμη" μηχανή αναζήτησης. Ίσως τώρα αν ψάξετε για αγορά νέων παπουτσιών, να μην τα βλέπετε συνεχώς μπροστά σας παντού.

5) Firefox Focus: Συνεχίζουμε την προσπάθεια αποφυγής της Google και εδώ έχουμε μία προσεγμένη έκδοση του Firefox. Έτοιμες ρυθμίσεις για μπλοκάρισμα διαφημίσεων και κακόβουλων tracker. Παράλληλα παραμένει εύχρηστος για καθημερινή χρήση.

6) Friendly Social Browser: Το να κάνετε όλα τα παραπάνω και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή του Facebook είναι σαν βουτιά σε πισίνα με αδιάβροχο. Με το Friendly έχουμε μία πιο προσεγμένη εφαρμογή για πρόσβαση σε πολλά κοινωνικά δίκτυα και πολλές νέες λειτουργίες.

7) Bitwarden: Ιδιαίτερη σημαντική είναι η χρήση ασφαλέστερων και διαφορετικών μεταξύ τους κωδικών. Δυστυχώς αυτό είναι πρακτικά αδύνατο χωρίς έναν καλό password manager.

8) Resilio Sync: Αφού φτιάξαμε όλα τα παραπάνω ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε το δικό μας cloud. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μας δεν θα ξαναβρεθούν σε ξένο server. 

Συντάκτης του άρθρου
: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram