[How to]: Έλεγχος των σκληρών δίσκων για σφάλματα με την βοήθεια της γραμμής εντολών (CMD)

Έλεγχος των σκληρών δίσκων για σφάλματα με την βοήθεια της γραμμής εντολών (CMD)


Το τερματικό (για Linux) ή γραμμή εντολών (για Windows) μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες ή να κάνουμε διάφορες εργασίες αρκεί να ξέρουμε τις εντολές που θα δώσουμε. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Έλεγχο του σκληρού δίσκου για τυχόν σφάλματα μέσα από το περιβάλλον της γραμμής εντολών.

Καταρχάς, τη γραμμή εντολών την ανοίγουμε στα Windows  κάνοντας αναζήτηση στο πλαίσιο αναζήτησης, την λέξη "cmd" και την ανοίγουμε με δεξί κλικ επιλέγοντας "Εκτέλεση ως Διαχειριστής"




Στο περιβάλλον της γραμμής εντολών, πληκτρολογούμε την εντολή "chkdsk /f D:", όπου D: είναι το γράμμα που αντιστοιχεί στον σκληρό δίσκο που θέλουμε να ελέγξουμε και πατάμε Enter. Η διαδικασία ελέγχου θα ξεκινήσει αμέσως όπου ανάλογα το μέγεθος του σκληρού δίσκου, ο χρόνος που θα δαπανηθεί διαφέρει.

Εμείς δοκιμάσαμε να ελέγξουμε τον σκληρό δίσκο "F", όπου στο παρακάτω screenshot βλέπετε τα αποτελέσματα:





Όπως βλέπετε, ο σκληρός δεν έχει κανένα πρόβλημα. Με κόκκινη υπογράμμιση είναι τα βασικά στοιχεία που βλέπουμε για να δούμε τυχόν προβλήματα του σκληρού. 

Προσοχή, εαν επιλέξετε να κάνετε έλεγχο στο δίσκο που έχει φορτωμένο το λειτουργικό σύστημα και συνήθως είναι αυτό με το γράμμα "C", τότε θα δείτε ένα μήνυμα σαν το παρακάτω:





όπου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το γράμμα "Y" στα αγγλικά, (δηλώνει το ναι από την λέξη Yes), και να αποδεχτείτε να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής για να ξεκινήσει την διεργασία ελέγχου. Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται διότι ο σκληρός δίσκος βρίσκεται σε κάποια εργασία εκείνη την στιγμή, και απαιτείτε επανεκκίνηση. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Google Plus